Arbeidsliv

Europeisk fagbevegelse vil forsøke å få enten rådet eller parlamentet i EU til å droppe forslaget. Avbildet er Donald Tusk (t.v.), president for det Europeiske Råd og Jean-Claude Juncker, president for EU-kommisjonen.

EU-forslag kan skape sosial dumping

EU-kommisjonen har lagt fram en tiltakspakke som skal gjøre det lettere for tjenestetilbydere å bevege seg på tvers av landegrensene. Dermed har de hisset på seg både arbeidsgivere og arbeidstakere – og den norske nei-siden.

Publisert Sist oppdatert

– Dette forslaget vil vanskeliggjøre nasjonal kontroll. Det betyr dårligere kvalitet på tjenestene, og mer sosial dumping, Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, til Klassekampen.

E-kort

Det kanskje mest kontroversielle punktet i pakken er det nye e-tjenestekortet. Det utstedes av tjenestetilbydernes hjemland, og skal fungere som et kontaktpunkt med hjemlandet, og en bekreftelse på kvalifikasjoner. Problemet er at dette kan bestride lokale lover og regler i vertslandet.

– Det vil være myndighetene i opphavslandet som utarbeider dette kortet. Det er uklart hvilken rolle vertslandet kommer til å ha. E-kortet vil gjøre det vanskeligere å kontrollere arbeidsvilkårene på byggeplassene, og vil gjøre det lettere å omgå reglene, sier Sam Häggelund, generalsekretær i den europeiske bygningsarbeiderføderasjonen (EFBWW) til Klassekampen.

Sosial dumping

Europeisk fagbevegelse har gitt pakken rødt kort, og vil skrote hele forslaget.

Kleveland mener at det er viktig at Nei til EU sier nei til dette, da reglene også vil komme til å gjelde Norge gjennom EØS-avtalen.

– Vi forventer at regjeringen gir klar beskjed til EU om at dette forslaget vil skape enda mer uro i norsk arbeidsliv. Det vil bli større press på statene om å forkaste særkrav og begrense reguleringene. Det gir færre inspeksjoner på arbeidsplassene, og dermed mer sosial dumping, sier hun til Klassekampen.

Tofrontskrig

Forslaget har ikke bare fått arbeidstakerorganisasjonene til å reagere. Også arbeidsgiversiden har kritisert forslaget, og stemplet hele prosessen som lite gjennomsiktig. Hägglund mener tiltaket kommer som en løsning på et problem som ikke eksisterer.

– De sier at det vil øke bevegeligheten for arbeidskraft, men ikke engang arbeidsgiverne mener at dette trengs.

Han legger til at forslaget skaper flere problemer enn det løser. Han mener at det ligger smutthull i de nye reglene som åpner opp for økt kontraktørvirksomhet, altså at arbeidere registrerer seg som enkeltmannsforetak, for så å leies inn til enkeltoppdrag. Oppdragsgiverne unngår på den måten en rekke forpliktelser.

Tjenestepakken

Tiltakspakken skal «gjøre det enklere for profesjonelle selskaper å tilby tjenester til en potensiell kundebase på 500 millioner innbyggere i EU».

Pakken omfatter fire hovedtiltak:

  • Nytt e-tjenestekort for lettere registrering

  • En gjennomgang av alle nasjonale regler som begrenser hvem som kan jobbe i visse yrker

  • Retningslinjer for nasjonale reformer i yrkeskvalifiseringsregler

  • Økte rapporteringskrav til landene om regler som regulerer tjenestetilbydere.

Powered by Labrador CMS