Arbeidsliv

Folk som mistet jobben fikk en sunnere livsstil

Det viser de overraskende resultatene i en studie gjort av forskere fra Tyskland og Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Forskertrioen Micha Kaiser og Alfonso Sousa-Poza fra University of Hohenheim i Stuttgart og Jan Michael Bauer fra Department of Management, Society and Communication ved Copenhagen Business Shool (CBS) har undersøkt om folk som blir arbeidsløse får en dårligere livsstil der de spiser mer usunn mat, mosjonerer mindre, røyker mer og drikker mer alkohol.

Dét viste seg å ikke være tilfellet.

Resultatene viser at røykere ikke begynte å røyke mer etter at de ble arbeidsløse. Det samme gjaldt alkoholforbruk. Folk begynte ikke å drikke mer selv om de hadde mistet jobben. Dette skriver CBS i en omtale av studien på hjemmesidene sine.

Utfordrer fordommer

Stikk i strid med alle fordommer arbeidsløse gjerne møter, viser faktisk resultatene fra denne undersøkelsen at arbeidsløshet hadde en positiv innvirkning på folks livsstil. Folk som ble arbeidsløse begynte å spise sunnere og de mosjonerte mer. Forskerne antar at årsaken kan være at man som arbeidsløs har mer tid til å både trene og til å følge sunne, men tidkrevende dietter.

Forskerne bygger sine funn på data fra den store, tyske undersøkelsen German Socio-Economic Panel, hvor 25.000 tyskere årlig blir intervjuet om sine liv. Dataene er fra tidsrommet 1992-2012, og resultatene fra undersøkelsen er publisert i artikkelen

«Does unemployment lead to a less healthy lifestyle?» i tidsskriftet Applied Economic Letters.

Motsatt konklusjon

Ifølge CBS har de fleste tidligere, lignende undersøkelser konkludert med at arbeidsløshet resulterer i en dårligere livsstil.

Jan Michael Bauer og forskerkollegene mener imidlertid at mange av de undersøkelsene som har vært gjort tidligere lider under en svakhet. De viser til at man tidligere gjerne ikke har skilt mellom tilfeller der det var dårlig livsstil - for eksempel alkoholproblemer - som førte til at man mistet jobben og tilfeller der man mister jobben, og først deretter fikk endringer i lilvsstil. I den nye studien er det korrigert for dette.

Powered by Labrador CMS