Arbeidsliv

Har en oppsagt ansatt fortrinnsrett?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I oktober i fjor måtte vi nedbemanne, og satte kompetanse som første kriterium ved utvelgelse mellom de ansatte. En av de som ble sagt opp ble vurdert til å ha lavest kompetanse på grunn av manglende formelle kvalifikasjoner, ettersom han ikke hadde fagbrev. Vedkommende hadde vært ansatt hos oss i mange år. Nå går det bedre med bedriften vår, og vi har behov for faglært arbeidskraft. Vi har derfor lyst ut en stilling, der vi i utlysningsteksten skriver at man må ha fagbrev for å bli vurdert. Den ansatte som vi sa opp i fjor hevder han har fortrinnsrett til stillingen. Har han det?

HR-sjef i byggefirma

Svar: Fortrinnsretten gjelder bare hvis man er kvalifisert for stillingen. Når en ansatt er blitt sagt opp begrunnet i virksomhetens forhold, har vedkommende fortrinnsrett til nye stillinger i virksomheten, med mindre han ikke er kvalifisert for stillingen. Det er også krav om at han må ha vært ansatt i virksomheten i minst 12 måneder av de siste 2 årene. Se arbeidsmiljøloven § 14-2(1) og (3).

Dersom han har vært ansatt hos dere i minst 12 måneder de siste 2 årene, blir spørsmålet om vedkommende er kvalifisert til stillingen dere lyser ut. Med kvalifisert menes både formelle og personlige kvalifikasjoner. Da stillingen dere nå lyser ut krever fagbrev, kan dere vise til at dere ikke anser at han er kvalifisert til stillingen og derfor ikke har fortrinnsrett.

Det kan være greit å vite at en ansatt som hevder å ha fortrinnsrett kan kreve forhandlinger med arbeidsgiver innen 2 uker etter avslag på fortrinnsrett ble gitt. Videre kan arbeidstaker gå til søksmål, og fristen for dette er 8 uker fra avslaget ble gitt. Hvis det har vært forhandlinger er fristen 8 uker etter forhandlingene ble avsluttet. Fristen er 6 måneder hvis det kun gjelder søksmål om erstatning. Se arbeidsmiljøloven § 17-4(1).

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Powered by Labrador CMS