Arbeidsliv

FRA KOLLEGER TIL KAMPHANER? Sigbjørn Johnsen og Knut Storberget ble regjeringskolleger etter valget i 2009. I dag kjemper de om samme fylkesmannsjobb.

Holmgang om nye embeter

Sigbjørn Johnsen mot Knut Storberget. Anders Anundsen mot Per Arne Olsen, og Lars Sponheim mot Gjermund Hagesæter. Gamle partifeller og stortingskolleger slåss om jobbene som fylkesmann i de nye regionene som skal opprettes fra 2019.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2019 slås flere fylker sammen i Norge. Og dermed forsvinner mange fylkesmannsembeter, mens jobben som statens representant i de nye regionene lyses ut.

Kampen om de nye toppjobbene blir et bikkjeslagsmål mellom nåværende fylkesmenn og tidligere profilerte politikere. Her står fylkesmann mot fylkesmann og partifelle mot partifelle.

To fylkesmenn – ett nytt fylke

Fylkesmannsembetene i Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen fra 1. januar 2019. Nåværende fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim og fylkesmann Anne Karin Hamre i Sogn og Fjordane har begge søkt jobben som fylkesmann i det nye vestlandsfylket. Det samme har stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter (Frp) og Øyvind Halleraker fra Høyre.

Nåværende fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, har også søkt. Hun har også, som eneste søker, søkt om å være midlertidig fylkesmann i Sogn og Fjordane fram til sammenslåingen av de to fylkene skjer.

Partifeller i kamp om samme jobb

Foto VIL HA NY JOBB: Tidligere justisminister Anders Anundsen vil bli fylkesmann i Telemark og Vestfold. (Foto: NTB-scanpix).

Tidligere justisminister fra Frp, Anders Anundsen, vil bli fylkesmann i det sammenslåtte nyfylket Telemark og Vestfold. Det vil også tidligere Tønsberg-ordfører, stortingsrepresentant og nestleder i Frp, Per Arne Olsen.

Nåværende fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen, vil imidlertid gjerne fortsette som fylkesmann, og har også søkt jobb som fylkesmann i Telemark og Vestfold. Rønningen, har søkt på to av fylkesmannjobbene – både den i Vestfold og Telemark og samme jobb i det nye storfylket som regjeringen ønsker å kalle Viken – Akershus, Østfold og Buskerud. Rønningen er en norsk jurist og embedsmann. Han var assisterende fylkesmann i Østfold da han overtok som selveste fylkesmannen i fylket etter Anne Enger i 2016.

Jeg mener jeg har en relevant bakgrunn og erfaring som kan være nyttig i en slik jobb

– Det er jo en av de mest spennende lederutviklingsarbeidene som nå er i ferd med å skje, sier Anundsen til NRK, og legger vekt på at Fylkesmannen i Telemark og Vestfold nå slås sammen til et embete.

– Jeg mener jeg har en relevant bakgrunn og erfaring som kan være nyttig i en slik jobb, sier Anundsen. Han ønsker ikke å kommentere de andre søkerne, skriver NTB.

Johnsen vs Storberget

I Hedmark og Oppland går det mot en thrillerprosess når ny fylkesmann skal utnevnes i det nye innlandsfylket. Arbeiderpartiets tidligere justisminister, Knut Storberget, er å finne på søkerlisten. Men han får kamp fra sine egne. Tidligere finansminister – og mangeårig fylkesmann i Hedmark – Sigbjørn Johnsen har også søkt på stillingen i Hedmark og Oppland.

Den tidligere finansministeren bekrefter til Hamar Arbeiderblad at han har søkt på stillingen som statens representant i Hedmark og Oppland.

– Jeg har mer å gi, og lyst til å være med på starten av det nye embetet. Det er slik når du har røtter i begge fylkene, sier 66-åringen, skriver NTB.

Men de to Ap-gutta får kamp til døra. Også nåværende fylkesmann i Oppland, Christl Kvam (54), har søkt.

Jeg har mer å gi, og lyst til å være med på starten av det nye embetet

Valgerd Svarstad Haugland gir seg ikke

Foto ERFARING: Tidligere nestleder og statsråd for KrF, Valgerd Svarstad Haugland har erfaring fra fylkesmannsjobbing. Og hun vil gjerne fortsette i embetet.

Flere nåværende fylkesmenn er å finne på søkerlistene til de nye embetene rundt i landet. Blant andre fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland (KrF), som søker jobben for Oslo og Akershus, Østfold og Buskerud. Det samme gjør som nevnt Østfold-fylkesmann Trond Rønningen. De får konkurranse av tidligere stortingsrepresentant fra Frp, Ulf Erik Knudsen, som høsten 2014 trakk seg fra Stortinget for å bli kommunalsjef i Drammen. En annen søker til embetet i det nye storfylket med sterk forvaltningsbakgrunn er Geir Barvik. Han er direktør i Kriminalomsorgsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Han har også vært administrerende direktør for Husbanken og direktør for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) fra 2010 til 2016.

Frp-er sikter seg inn på Møre og Romsdal

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik har sagt at han gir seg på Stortinget etter denne perioden. Som svært mange politikere før ham, sikter han seg inn mot et fylkesmannsembete og søker nå jobben som fylkesmann i Møre og Romsdal.

Med seg på den søkerlista har han blant andre landskapsarkitekt og direktør i Kystverket, Kristi Lovise Slotsvik. Også, tidligere stortingsrepresentant for KrF, May-Helen Molvær Grimstad, har søkt jobben som fylkesmann i Møre og Romsdal. Hun er i dag rådmann i Ålesund kommune.

Kampen om embetene

Disse 6 vil bli fylkesmann i Oslo og Akershus, Østfold og Buskerud

Thorbjørn Gaarder

61

Chief credit officer

Oslo

Mann

Tor Erik Tobiassen

53

Arbeidsledig

Oslo

Mann

Trond Rønningen

49

Fylkesmann

Horten

Mann

Valgerd Svarstad Haugland

60

Fylkesmann

Bærum

Kvinne

Ulf Erik Knudsen

52

Eigedoms- og beredskapssjef

Drammen

Mann

Geir Barvik

58

Direktør

Asker

Mann

Disse 6 vil bli fylkesmann i Oppland og Hedmark

Thorbjørn Gaarder

61

Chief credit officer

Oslo

Mann

Sigbjørn Johnsen

66

Fylkesmann

Ringsaker

Mann

Ruben Håvik

28

Arbeidsledig

Sund

Mann

Knut Storberget

52

Stortingsrepresentant

Elverum

Mann

Christl Kvam

54

Statssekretær

Gjøvik

Kvinne

Sigurd Tremoen

51

Fylkesmann

Lillehammer

Mann

Disse 5 vil bli fylkesmann i Telemark og Vestfold

Thorbjørn Gaarder

61

Chief credit officer

Oslo

Mann

Trond Rønningen

49

Fylkesmann

Horten

Mann

Per Arne Olsen

56

Fylkesmann

Tønsberg

Mann

Anders Anundsen

41

Stortingsrepresentant

Larvik

Mann

Geir Barvik

58

Direktør

Asker

Mann

Disse 4 vil bli fylkesmann i Møre og Romsdal

May-Helen Molvær Grimstad

49

Rådmann

Ålesund

Kvinne

Zbigniew Halabis

52

Frilansar

Landaas

Mann

Harald Tom Nesvik

50

Parlamentarisk leiar

Ålesund

Mann

Kirsti Lovise Slotsvik

53

Kystdirektør

Ålesund

Kvinne

Disse 6 vil bli fylkesmann i Hordaland og Sogn og Fjordane

Thorbjørn Gaarder

61

Chief credit officer

Oslo

Mann

Lars Sponheim

59

Fylkesmann

Ulvik

Mann

Øyvind Urheim Halleraker

65

Stortingsrepresentant

Bømlo

Mann

Anne Karin Hamre

51

Fylkesmann

Sogndal

Kvinne

Vegard Hunderi

36

Prosjektcontroller

Oslo

Mann

Gjermund Hagesæter

56

Stortingsrepresentant

Bergen

Mann

KILDE: Regjeringen.no

Powered by Labrador CMS