Arbeidsliv

HVA VIL DERE? LOs nestleder, Hans-Christian Gabrielsen, mener vi fortsatt vet lite om hva næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg egentlig vil med sin industripolitikk.

– Hva er det egentlig regjeringen vil?

LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen er ikke veldig imponert over regjeringens ferske industrimelding.

Publisert Sist oppdatert

– Med tanke på at regjeringen snart har hatt fire år på seg med denne meldingen, så synes jeg dette er litt slapt og for lite konkret til å rope hurra for, sier Gabrielsen i en kommentar til det næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg presenterte fra Industrimeldingen i Porsgrunn torsdag.

– Det er positivt at GIEKs eksportgarantier blir presisert, og at man setter i gang med 21-prosesser for digitale næringer, slik LO og NHO har bedt om, samt setter i gang en tilsvarende prosess for prosessindustrien, sier han.

Hva er det regjeringen egentlig vil? Det vet vi fortsatt lite om

– Uryddig

Foto KRITISK: LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er ike imponert over regjeringens industripolitikk. (Foto: NTB-scanpix).

Men ellers synes ikke LO-nestlederen det er så mye å skryte av. For Gabrielsen ga seansen på Herøya i Porsgrunn flere spørsmål enn svar:

– Hva er det regjeringen egentlig vil? Det vet vi fortsatt lite om, påpeker LO-nestlederen, som er kritisk til måten meldingen blir offentliggjort på:

– Den praksis regjeringen har lagt seg på med å presentere innholdet i meldingen, uten at vi ser helheten er uheldig. Det gjør det vanskelig å kunne kommentere helheten i en svært viktig melding for norsk næringsliv, sier han.

– Statsråden legger frem godbitene i en pressekonferanse dagen før meldingen går i statsråd. Da får regjeringen oppmerksomhet om alt det den er fornøyd med, og unngår kritikk for det meldingen mangler. Det er uryddig, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Aktiv næringspolitikk?

Statsministeren sa i sin presentasjon at regjeringen fører en aktiv næringspolitikk.

– Men hun snakket samtidig bare om de generelle virkemidlene, og om at regjeringen har redusert skattene og ført en ansvarlig politikk. Det hun ikke nevner er at det er partene i arbeidslivet, sammen med Norges Bank som har berget industriens konkurranseevne. Ikke regjeringens politikk.

Gabrielsen synes det mest interessante er det Solberg og Mæland ikke snakket om.

– De sa ingenting om CCS eller NOx-fondet, de sa ingenting om Fornybar AS, eller eierskap. De sa ingenting om hvilke bransjer som er viktige. De sier CO2-kompensasjonen skal videreføres, men hvordan? Det vet vi foreløpig lite om.

– At regjeringen foreslår å gi 50 millioner til testing av ny teknologi er bra, men når vi vet at piloter i industrien kan koste det tidobbelte, blir også dette for lite, mener Hans-Christian Gabrielsen

Powered by Labrador CMS