Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hvor mange timer kan vi maksimalt avtale at de ansatte skal jobbe daglig og ukentlig?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har nylig startet opp en bedrift, og er i gang med å utforme arbeidskontrakter. Det er ønskelig at de ansatte skal jobbe på hverdager i kontortid. Hvor mange timer kan vi maksimalt avtale at de ansatte skal jobbe daglig og ukentlig? Bedriften er ikke bundet av en tariffavtale.

Bedriftseier

Svar: Arbeidsmiljølovens grense for alminnelig arbeidstid er 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av 7 dager. Dersom det er ønskelig at de ansatte skal jobbe samme antall timer hver dag, 5 dager i uken, kan dere maksimalt avtale 8 timers arbeidsdag hver dag, da dette da utgjør 40 timer i løpet av 7 dager. Den daglige pausen skal være minst på til sammen 30 minutter dersom arbeidstiden er 8 timer per dag. Dere kan avtale at pausen er ubetalt dersom de ansatte har tilgang til tilfredsstillende pauserom og fritt kan forlate arbeidsplassen. I så fall kan dere kan avtale at arbeidstiden er 8,5 time hver dag, inkludert en halvtimes ubetalt lunsj.

Det kan kun arbeides ut over avtalt arbeidstid dersom det foreligger et særskilt og tidsavgrenset behov for dette. Ved arbeid ut over arbeidsmiljølovens grenser for alminnelig arbeidstid skal det i tillegg til timelønn utbetales overtidstillegg på minst 40%. Det kan avtales at timene kan avspaseres, men tillegget må uansett utbetales. Dere kan avtale at den alminnelige arbeidstiden skal gjennomsnittberegnes, slik at den i løpet av 52 uker ikke overstiger grensene for alminnelige arbeidstid, men likevel ikke overstiger 10 timer i løpet av 24 dager og 48 timer i løpet av 7 dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den alminnelige arbeidstiden ikke overstiger 50 timer i noen enkelt uke. Avtale om gjennomsnittsberegning kan ikke inngås med en person som er ansatt midlertidig etter arbeidsmiljøloven § 15-9 første ledd bokstav f.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS