Arbeidsliv

Jan Tore Sanner leder moderniseringsarbeidet i staten.

IKT truer statlige arbeidsplasser

Arbeidstakere i helsesektoren er spesielt utsatt for å bli erstattet av IKT-løsninger, skal en tro de statlige virksomhetenes forventninger. Men hva de tror vil skje, og hva som faktisk skjer er ikke nødvendigvis samme ting, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

Flere og flere statlige virksomheter forventer lavere bemanning som følge av IKT-investeringene.

I 2017 svarte én av tre statlige virksomheter (33 prosent) at de planlegger å redusere antall ansatte som følge av investeringer i IKT, ifølge en årlig SSB-undersøkelse som omfatter statlige virksomheter med minst 10 ansatte. I år rapporterte 220 virksomheter om sine og sine undeenheters bruk av IKT og forventninger til fremtidige effekter av IKT-investeringer.

Det er en økning fra 28 prosent fra 2016. Kun syv prosent anser det som «ikke relevant» å nedbemanne etter IKT-investeringer i deres virksomhet.

Tar tid

Undersøkelsen viser imidlertid at det på mange områder tar lang tid å høste gevisnter fra IKT-prosjekter, skriver SSB.

I 2015 forventet 25 prosent av statlige virksomheter nedbemanning fordi de innførte nye IKT-systemer. To år senere svarte kun syv prosent at de i ganske stor eller svært stor grad har redusert bemanningen som følge av de siste to års IKT-prosjekter.

(Saken fortsetter under grafikken)

 

Helse-ansatte mest utsatt

Det er spesielt statlige virksomheter innenfor sykehustjenester som forventer at IKT-investeringene skal redusere behovet for arbeidskraft, ifølge undersøkelsen.

Andelen virksomheter i denne bransjen som forventer nedbemanning har økt fra 59 prosent i 2016 til 77 prosent i 2017.

Det er også i denne bransjen at flest statlige virksomheter allerede har opplevd nedbemanning som følge av IKT-prosjekter de siste to årene.

I 2017 opplyser 23 prosent at det har vært reduksjon i antall ansatte i ganske stor grad eller svært stor grad i perioden. Året før var andelen bare 9 prosent.

Slik har forventningene til nedbemanning endret seg fra 2016 til 2017, fordelt på bransje (prosentvis andel):

 

Forventer mer effektive ansatte

Den samme undersøkelsen viser at henholdsvis 94 og 90 prosent av virksomhetene forventer at innføring av nye IKT-systemer skal forbedre arbeidsrutiner og IKT-infrastruktur.

Det påvises imidlertid forskjeller mellom forventninger og faktiske endringer som følge av IKT-prosjektene:

I 2015 var det 88 prosent som planla omlegging og forenkling av arbeidsrutiner. To år etterpå opplyser 54 prosent at de faktisk har opplevd slik effekt fra prosjektene.

Det er større andel som har fått mer robust og sikker IKT-infrastruktur i løpet av perioden. 9 av 10 virksomheter planla forbedring på området i 2015, og nesten 7 av 10 opplevde det innen to år.

Powered by Labrador CMS