Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kontoristene må kapitulere

Jobber du med standardiserte oppgaver i en bank, som saksbehandler i det offentlige eller sjåfør står maskinene klare for å erstatte deg.

Publisert Sist oppdatert

Yogainstruktører kan imidlertid fortsatt gjøre det de er best på: Puste med magen.

Selvkjørende biler, chatboter som svarer på alt og maskiner som sjekker kredittkortsøknader mot et sett faste parametere. Verden er på full fart inn i den fjerde industrielle revolusjonen, med kunstig intelligens og automatisering som vår tids dampmaskin, skriver det i en artikkel på BI Handelshøyskolen.

– Det mange frykter er at mange av middelklassejobbene ryker. For mens det fortsatt vil være etterspørsel etter både lederjobber og hjelpepleiere på sykehjem, blir regnskapsoppgaver og saksbehandling automatisert, sier Vegard Kolbjørnsrud, postdoktor ved Institutt for strategi ved BI og seniorforsker i Accenture.

Utdanningssystemet henger etter

Den nye formen for produksjon krever et helt nytt sett med menneskelig ferdigheter. Kreativitet og forståelse for relasjoner er blant de som oftest nevnes.

Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI, Sut I. Wong, viser til en artikkel fra European Forum der det stilles spørsmål ved hvorvidt dagens utdanningssystem henger med i timen.

Fordi dagens utdanningssystem tilskrives den tredje industrielle revolusjonen med mer administrativt arbeid, utdannes vi i nettopp de ferdighetene slike jobber krever: Lesing, skriving og regning.

Når den fjerde industrielle revolusjonen tar mange av disse oppgavene – hva da?

Automatiseringens kakerlakker

I ulike fremtidsscenarier trekkes gjerne ergoterapeuter frem som en slags automatiseringens kakerlakker, de som overlever uansett. Grunnen er at de jobber med mennesker med individuelle utfordringer som krever ulike løsninger.

Professor Ketil Arnulf ved Institutt for organisasjon og ledelse på BI nevner også yogainstruktører.

– Jo mer rutinepreget en jobb er, jo lettere er det å få en maskin til å ta den. Det mer komplekse, det sosiale og det kunstneriske – kvaliteter det er vanskeligere å analysere – der vil mennesker fortsatt ha et fortrinn. En maskin kan for eksempel regne ut for deg hvor stort et hull i fjellet skal være. Men den har vanskeligere for å finne ut hvem du skal gifte deg med. Selv om de har prøvd det og, sier han.

Wong tror heller ikke på masseledighet selv om blant annet bank og rutinearbeid står på maskinenes middagsmeny.

– Folk var redde for jobbene sine under den første industrielle revolusjonen også. Men faktisk har verden nå dobbelt så mange jobber som den gang. Samfunnet får bare en mer effektiv produksjon, sier hun.

Powered by Labrador CMS