Arbeidsliv

Det var først da Erna Solberg ble statsminister at Norge ble et likestilt land, ifølge likestillingsbarometer.

Likestillingen blant de mektigste i Norden stagnerer

Men siden Erna Solberg ble statsminister settes det stadig nye likestillingsrekorder i Norge. I hvert fall i demokratisk valgte posisjoner og i arbeidslivet. Kapitalen er det fortsatt menn som vokter over.

Publisert Sist oppdatert

Det går frem av en likestillingsbarometeret hos Arbeidsliv i Norden som gis ut av Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo på oppdrag av Nordisk ministerråd.

Hver 8. mars tar nettsiden for seg 24 maktposisjoner i hver av de nordiske landene og ser på om posisjonen innehas av en mann eller enn kvinne. Næringslivet er holdt utenfor siden disse posisjonene ofte ikke innebærer at man blir demokratisk valgt.

Kortsiktig stagnasjon?

Mens full likestilling er 100 poeng, da er det like mange menn som kvinner i de utvalgte posisjonene, kom årets score på 64 for alle landene totalt. I fjor lå barometeret på 67, slik at det kan se ut til å gå feil vei for likestillingen.

Ser man den historiske utviklingen er det likevel tegn til at Norden beveger seg mot like mange menn og kvinner i demokratisk valgte maktposisjoner. I 1980 lå barometeret på 10, i 2000 på 35 og i 2010 landet det på rett under 60.

Norge mest likestilt

Kåringen har også et poengsystem for landene. Og her er det Norge som gjør det best på kåringen med sine 24 poeng. Ifølge Arbeidsliv i Norden er det likestilling i et land ved 20 poeng.

 

Norges suksess skyldes i stor grad at vi har en kvinnelig statsminister og finansminister, to poster som gir flere poeng enn noen av de andre maktposisjonene.

At også nesten alle toppsjefene i arbeidslivet, arbeidsministeren og høyesterettsjustitiarius er kvinner, gjør at Norge lander milevis over for eksempel Finland som kun får 4 poeng totalt.

Den historiske utviklingen viser at det var først da Erna Solberg ble statsminister i 2013 at Norge vippet over 20-poenggrensen.

Dessuten har Norges ledelse har økt i 2016 i og med at Kari Sollien er blitt leder for Akademikerne som også er en av posisjonene som inngår i kåringen.

Bildet man sitter igjen med er at i Norge er det kvinnene som styrer arbeidskraften for tiden.

Mon tro hvem som har kontroll på kapitalen? I Dagens Perspektivs årlige gjennomgang av toppledere i næringslivet som kommer ut før jul, var det klart at på de syv årene mellom 2009 og 2016 var det kommet 48 nye toppsjefer. Av disse var 0 kvinner.

Powered by Labrador CMS