Arbeidsliv

LO-leder Gerd Kristiansen.

LO og Ap vil midlertidighet til livs

En foreløpig rapport fra Fafo tyder på at det knapt er blitt flere midlertidig ansatte etter regjeringens omstridte lovendring. LO slår tilbake med SSB-tall.

Publisert Sist oppdatert

– SSB sine tall viser at vi i den perioden etter at loven kom, har fått cirka 20.000 flere midlertidige ansatte. Vi pleier å stole på SSBs tall, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at han vil vrake regjeringens generelle adgang til midlertidige ansettelser på sin første dag på jobb hvis han vinner valget.

– Jeg føler meg trygg på at det er klokt å reversere akkurat den biten, sier LO-sjefen.

Lovendringen kom sommeren 2015.

0,5 prosentpoeng

Men i en underveisrapportering fra Fafo, som VGomtaler fredag, skriver forsker Kristine Nergaard:

«Når vi sammenligner perioder før og etter lovendringen, finner vi en økning på i gjennomsnitt 0,5 prosentpoeng i andel midlertidige ansatte».

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener derfor Ap tar feil når partiet svartmaler konsekvensene av regjeringens politikk.

– De nye tallene om midlertidige ansettelser bør gi Aps landsmøte noe å tenke på, sier hun til VG.

LO har en annen tilnærming.

– Det skapes jo ikke nye jobber. Vi ser at sysselsettingsgraden er den laveste vi har hatt på over 20 år. Argumentet holder ikke i det hele tatt, sier Kristiansen om høyresidens påstand om at økt adgang til midlertidighet gir flere en sjanse til å komme inn i arbeidslivet.

Storfornøyd

LO-lederen er for øvrig svært godt fornøyd med Aps programutkast, også kompromisset om oljeaktivitet i nord, som trolig blir vedtatt.

– Slik stemningen er i Norge i dag, var det viktig å finne et kompromiss, og at begge sider føler de ikke helt har fått det de ville ha. Det kjennetegner gode kompromisser, sier hun.

Kristiansen er også meget godt fornøyd med at Støre varslet en større tiltakspakke mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i sin tale torsdag. Samtidig vil Ap doble fradraget for fagforeningskontingenten i håp om å få flere yrkestakere til å organisere seg.

– Støre og Ap har skjønt viktigheten av et velorganisert arbeidsliv, sier LO-sjefen.

Powered by Labrador CMS