Arbeidsliv

Norske sykehusleger gjennomførte en rekordlang streik i fjor. Men hadde de krav på lønn fra øyeblikket streiken ble avsluttet, eller da de var tilbake på jobb?

Lønnskrav etter streik

Har ansatte krav på lønn fra det tidspunktet streiken ble avblåst, eller fra det tidspunkt de faktisk var i arbeid? DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble publisert i mai 2017.

Spørsmål: Jeg er personalleder i en mekanisk bedrift. For en tid tilbake meldte et par 10-talls av vår ansatte seg ut av Fellesforbundet, LO, og inn i et konkurrerende fagforbund utenfor LO-familien. Dette er en virksomhet vi ikke har tariffavtale med. Da denne organisasjonen krevde tariffavtale, ble dette avslått, fordi vi ikke ønsker å ha 2 konkurrerende tariffavtaler å hanskes med innenfor bedriften. Etter resultatløs megling, gikk de ansatte til en lovlig streik for å få tariffavtale. Etter noen ukers streik ga de imidlertid opp og meddelte pr. fax at streiken var avblåst. På grunn av streiken mistet bedriften mange oppdrag. Det var derfor ikke mulig å sysselsette de tidligere streikende umiddelbart etter streiken. Det gikk faktisk flere uker før vi hadde arbeid til alle. I ettertid har de ansatte ved sin tillitsvalgt for denne gruppen hevdet at de hadde krav på lønn fra det tidspunkt streiken ble avblåst. Har de rett i dette?

Personalleder

Svar: Nei. De ansatte har neppe krav på lønn fra noe tidligere tidspunkt enn de faktisk begynner å arbeide. Så lenge bedriften ikke hadde arbeid til alle før den enkelte ble gjeninntatt, er bedriften intet å laste. Faktisk er det et åpent spørsmål om de i det hele tatt hadde adgang til å komme tilbake til jobbene. I arbeidsrettslig teori er det jo slik at arbeidsforhold opphører i og med streiken. De streikende gir plassoppsigelse med kortere oppsigelsesfrist etter arbeidstidsloven. Da må ny ansettelse eller avtale mellom partene til, før arbeidsforholdet kan gjenoppstå.

I arbeidsrettslig teori er det hevdet av noen at det bare er en suspensjon av arbeidsforholdet under streik og at det forutsetningsvis skal gjenoppstå etter streiken. En dom som behandlet dette spørsmålet ble avsagt i daværende Jæren herredsrett i 1991 – avsagt av en tingrettsdommer som senere er blitt dommer i Høyesterett – fastslo at som utgangspunkt gjelder suspensjonsteorien, men samtidig har bedriften all rett til å ikke la folk gjeninntre før de rent faktisk har arbeid til dem.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS