Arbeidsliv

Nesten halvparten av spurte næringslivsledere i undersøkelsen sier det er uaktuelt å tilby til flyktninger praksisplass. På bildet studerer en flyktning papirene sine på ankomstsenteret i Kirkenes.

Mange ledere vil ikke gi flyktninger praksisplass

Nær halvparten av i alt 600 næringslivsledere sier at det er uaktuelt å tilby praksisplass for flyktninger, viser ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

En ny næringsundersøkelse fra Integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser at 47 prosent av spurte næringslivsledere ikke er villige til å tilby praksisplass til flyktninger. Antatte språkutfordringer, manglende rekrutteringsbehov og mangel på egnede arbeidsoppgaver er hva lederne oppgir som hovedgrunnene til å ikke ansette flyktninger.

Samtidig svarer nesten samtlige ledere som har deltatt i undersøkelsen, at de mener arbeidsgivere har et ansvar for integrering. Men størst ansvar har flyktningene selv og offentlige myndigheter, mener lederne.

– Viktig med tilskudd

Respondentene oppgir riktig kompetanse og norskkunnskaper som viktige forutsetninger for at bedriftene skal tilby flyktningerpraksisplass. Mange mener at oppfølging fra det offentlige og økonomisk tilskudd er viktig for å tilby praksis.

– 15. august arrangerer IMDi og Kompetanse Norge en debatt på Arendalsuka. Der vil i utfordre både næringslivet og KS på hvordan vi kan få til et mer smidig samspill mellom myndigheter og næringsliv for å øke sysselsetting og integrering av flyktninger, sier direktør Libe Rieber-Mohn i IMDi.

Kun 11 prosent svarer at de har flyktninger i praksisplass. Ytterligere 35 prosent svarer at det kan være aktuelt for dem å tilby praksisplass de kommende to årene. Bare seks prosent oppgir at de tilbyr norskopplæring i arbeidstiden, mens 23 prosent sier de kan tilrettelegge det ved behov.

Stort behov for plasser

I løpet av de neste årene skal rekordmange flyktninger ut i arbeidslivet eller ordinær utdanning. Over 27.000 flyktningerdeltar i introduksjonsprogram, som er et obligatorisk, lønnet kvalifiseringsprogram på fulltid. Målet er at de kommer raskt ut i arbeid, utdanning og blir økonomisk selvstendige, opplyser IMDi. Det er et stort behov for praksisplasser framover.

I alt 600 ledere over hele landet deltok i undersøkelsen som ble utført av Norstat i juni.

Powered by Labrador CMS