Arbeidsliv

Mor og far mer likestilte – men…

Jo, da – mor jobber mer og far er mer hjemme. Men fortsatt er mor på deltid og klart mest borte fra jobb når barna er små.

Publisert Sist oppdatert

Ny statistikk fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) tyder på at foreldres arbeidsvaner er i endring: Far jobber mindre, mens mor jobber mer enn for ti år siden, konkluderer Statistisk sentralbyrå.

De fleste mødre og fedre med barn 0-17 år er mellom 25 og 54 år, og regnes derfor med til dem man kan kalle «kjernetroppene» i arbeidsmarkedet i SSBs statistikker. I 2006 var 81 prosent av kvinner og 88 prosent av menn i denne aldersgruppen sysselsatt, mens tilsvarende tall ti år senere var 81 og 85 prosent.

Mor jobber fortsatt mye deltid

I løpet av de siste 30 årene er det blitt stadig mindre forskjell på kvinners og menns yrkesaktivitet.

Men det har ikke skjedd tilsvarende utjevning i arbeidstiden.

Mye av økningen i sysselsettingen blant kvinner kommet i form av deltidsarbeid og i tillegg blir det vist til at mange kvinner jobber deltid i mange år.

I 2016 var andelene som hadde en avtale om å jobbe deltid, ifølge AKU, 15 prosent blant menn, mot 37 prosent blant kvinner, heter det i SSBs nyhetsbrev.

 

Mor oftere hjemme med barn

Selv om fedrekvoten er mer populær enn noen gang, så betyr dette fraværet lite sammenlignet med fraværet blant mødre. Det å få barn betyr fortsatt langt mer for kvinners enn for menns jobbhverdag, iallfall finner SSB at det fortsatt er store forskjeller mellom kjønnene når det gjelder det å være midlertidig fraværende fra arbeidet (som oftest foreldrepermisjon) i forbindelse med barnas første leveår.

Mødre dominerer fullstendig i fraværstallene blant sysselsatte foreldre med barn under to år, selv om fraværet blant mødre har gått noe ned de siste årene – og litt opp for fedre. Når det gjelder fravær for foreldre med barn over to år, har inidlertid forskjellen mellom mor og far blitt betydelig midre, ifølge SSB.

Sammensatt bilde

De nye tallene fra AKU viser et sammensatt bilde av utviklingen.

På den ene siden ser det ut til at noen forskjeller består:

  • Yngste barns alder fortsatt viktig for mødres sysselsetting
  • Arbeidsavtalen for fedre er heltid
  • Permisjon fra jobben regnet i hele uker i barnets første to leveår er langt kortere blant fedre enn blant mødre

Samtidig viser tallene at bildet endrer seg, og for noen forhold er endringene betydelige:

  • Fedres sysselsetting er noe redusert over tiårsperioden, mest hos de med de yngste barna
  • Mødrene nærmer seg samme nivå på midlertidig fravær som fedrene i familier hvor yngste barn er minst to år
  • Sysselsatte mødre nærmer seg den arbeidstiden fedre har ved at mødrene øker sin arbeidstid, mens fedrene samtidig reduserer sin
Powered by Labrador CMS