Arbeidsliv

Det er gode tider i industrien. Her fra Yara Gjødselsproduksjonsanlegg på Herøya i Porsgrunn.

Ni måneder på rad med fallende arbeidsledighet

Nesten 10.000 færre manglet arbeid i august enn ved årets inngang. Om lag halvparten av fallet har kommet i områdene hardest rammet av oljekrisen.

Publisert Sist oppdatert

I august ble det 1400 færre helt arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 1200 personer i samme periode

August er den niende måneden på rad med nedgang i den registrerte arbeidsledigheten. Hittil i år har antallet helt ledige falt med 9.500, justert for sesongvariasjoner.

– Om lag halvparten av disse kom fra fylkene og yrkesgruppene som ble hardest rammet av nedgangen i oljenæringen, opplyser arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

– Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp i første halvår i år, og vi forventer at ledigheten vil fortsette å gå noe ned framover, sier hun.

Positivt for industrien

Arbeidsledigheten har holdt seg uendret eller gått ned i alle yrkesgrupper den seneste måneden, foruten undervisning.

Nedgangen i antall helt ledige var størst innen industriarbeid, med 22 prosent færre ledige, tett fulgt av bygg og anlegg samt ingeniør- og ikt-fag, begge med 21 prosent færre.

Nav-statistikken er én av to gledelige tallsett fredag, sett med industriens øyne. Indeksen Norsk PMI, publisert av Nima og Danske Bank, viser også forstatt vekst i industrien.

Indeksen, der verdier over 50 inikerer vekst, falt til 55,7 i august fra 57,5 i juli. Indeksen signaliserer imidlertid fortsatt sterk økning i industriaktiviteten, og ligger så langt i tredje kvartal godt over nivået i andre kvartal.

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,"infogram-async","//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");

«Avmatningen i august skyldes i sin helhet lavere nivåer for ordreinngang og produksjon,» skriver Nima i en pressemelding.

Alle delindeksene viste vekst. Blant annet steg sysselsettingsindeksen til 52,0 i august fra 51,0 i juli.

«Det tyder på fortsatt økning i sysselsettingen i industrien, men i et noe saktere tempo enn i 2. kvartal,» skriver Nima.

Ved utgangen av august var arbeidsledigheten høyest innen barne- og ungdomsarbeid med 4,7 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest innen undervisning og akademiske yrker, begge med 1,1 prosent.

Antallet helt ledige har også falt eller holdt seg stabilt i de fleste fylker i august. Finnmark og Rogaland hadde den største prosentvise nedgangen, mens i Troms og Nord-Trøndelag var det en liten økning.

Halvparten på dagpenger

Til sammen var det registrert 73.900 helt arbeidsledige hos NAV i august. Sammenlignet med samme periode i fjor er det en nedgang på 10.800 personer. Andelen helt ledige er nå på 2,7 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,1 prosent i august i fjor. 53 prosent av de helt ledige mottok dagpenger, opplyser nav.

Bruttoledigheten forrige måned var på 89.600 personer. Det er 9.300 færre enn for ett år siden, og tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,6 prosent i fjor.

Færre nye, flere langtidsledige

Ved utgangen av august var det 11.100 helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i under fire uker. Dette er 2.200 færre enn august i fjor. Antallet helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i opptil halvannet år var også lavere enn i august i fjor.

Antallet som har vært arbeidssøkere i mer enn halvannet år har derimot økt det siste året, ifølge Nav.

Ved utgangen av august gjaldt dette 14.300 personer, noe som er 1200 flere enn for ett år siden. Økningen har i all hovedsak skjedd i Rogaland og Hordaland.

Powered by Labrador CMS