Arbeidsliv

Innvandrerne er i flertall i Brugata i Oslo.

Økt andel gründere blant innvandrerne

Sterkest omsetningsvekst har foretak drevet av innvandrere fra Asia.

Publisert Sist oppdatert

I Norge har det fra 2009 til 2015 vært en økning i andelen innvandrere blant selvstendig næringsdrivende, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er tydelige forskjeller mellom ulike grupper innvandrere: Østeuropeere har flest enkeltpersonforetak som har overlevd i minst fem år, mens foretakene drevet av innvandrere fra Asia har sterkest omsetningsvekst.

En stor andel av enkeltpersonforetakene innenfor bygg og anlegg ble etablert av personer fra Øst-Europa, mens innvandrere fra Asia og Afrika ofte foretrakk transport og lagring.

Fem år etter oppstart hadde foretak drevet av østeuropeere høyest overlevelsesrate, men asiatenes foretak hadde vokst mest.

Unngå arbeidsledighet

I starten av 2017 utgjorde innvandrere 13,8 prosent av befolkningen i Norge. På grunn av innvandringens omfang er integrering i arbeidslivet stadig et aktuelt tema i politiske debatter og nyhetsmediene generelt.

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere i Norge er 7,1 prosent i 2017. De har dermed omtrent 5 prosentpoeng høyere ledighet enn resten av befolkningen

Det har vært argumentert for at innvandrere kan unngå arbeidsledighet ved å starte selvstendige foretak, og at de på den måten kan oppnå økt økonomisk mobilitet i arbeidsmarkedet.

Asiatenes foretak med kraftigst vekst

Enkeltpersonforetakene etablert av personer fra Asia hadde kraftigere omsetningsvekst de første årene enn firmaer drevet av folk fra andre deler av verden.

I perioden 2010-2014 økte omsetningen i asiatenes firmaer med omtrent 95 millioner kroner. Innvandrere fra Sør- og Mellom-Amerika opplevede svakest vekst i omsetning: nesten 3 millioner kroner i samme periode.

«Motivasjonen for å øke antall sysselsatte kan variere for personer som grunnlegger eget firma: De kan ønske å sysselsette seg selv for å hente en normal lønn fra foretaket. De kan også ansette personer for å oppnå og bedre fortjenesten i foretaket,» skriver SSB.

Innvandrere fra Asia som etablerte eget foretak i 2009, hadde sterkest vekst i sysselsettingen sett i forhold til andre innvandrere som satte i gang et firma. Innvandrere fra Asia sysselsatte 178 nye personer mellom 2009 og 2014. Innvandrere fra Afrika ansatte bare 22 personer i samme periode. Tilsvarende tall for gründere fra Sør- og Mellom-Amerika er også 22

Overlevelsesrate på enkeltpersonforetak blant foretak etablert i 2009. Innvandrere etter landbakgrunn og for hele befolkningen:

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Flere etablerer nye foretak

Tallene viser at mange innvandrere starter opp selvstendige foretak. I 2015 ble rundt 34.000 nye enkeltpersonforetak satt i gang. Av disse var over 7.200 etablert av innvandrere. Seks år tidligere, i 2009, var tilsvarende tall bare 26.000 og 4.200

45 prosent av økningen fra 2009 til 2015 blant innvandrerne skyldes etableringer som er gjort av personer fra Øst-Europa.

I 2009 utgjorde asiatene den største delen av innvandrerne som startet eget firma, mens de fleste innvandrerdrevne enkeltpersonforetakene i 2015 ble satt i gang av personer fra Øst-Europa. Tre av ti innvandrere som etablerte enkeltpersonforetak i 2015, kommer herfra.

«Antall foretak drevet av østeuropeere har sannsynligvis økt på grunn av den sterke veksten i innvandringen de siste årene, i perioden 2004-2014 innvandret totalt 187 000 personer,» skriver SSB.

Tre fjerdedeler av disse kom for å arbeide. I 2004 kom knapt 1.200 arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa til Norge. Tallene har steget til over 14.000 i 2014.

Overrepresentert i bygg og anlegg

I 2015 kom tre av fem enkeltpersonforetak etablert av innvandrere innenfor disse seks næringene:

  • Bygg og anlegg

  • Varehandel

  • Reparasjon av motorvogner

  • Transport og lagring

  • Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting

  • Forretningsmessig tjenesteyting

Det er store forskjeller mellom de ulike innvandrergruppene. Mange av de østeuropeiske gründerne satte i gang foretak innenfor bygg og anlegg.

Av de om lag 2.200 etablererne fra Øst-Europa startet 33 prosent foretak innenfor denne næringen, og firmaene deres utgjorde dermed 68 prosent av nyetableringene i bygg og anlegg.

Innvandrere fra Asia og Afrika er på sin side overrepresentert i næringen transport og lagring. I alt ble det etablert drøyt 700 foretak i denne næringen i 2015.

Av disse ble 72 prosent satt i gang av innvandrere fra Asia og Afrika. Over halvparten av innvandrerne i drosjenæringen, som er en viktig næring innenfor transport og lagring, er for eksempel fra Afrika og Asia.

Østeuropeere holder det gående

Etter fem års aktivitet (2009-2014) var overlevelsesrate nesten lik for foretak etablert av innvandrere og dem etablert av resten av befolkningen.

Det er stor variasjon: Foretak som ble startet av personer fra Øst-Europa, hadde 28 prosent overlevelsesrate som var høyest blant alle innvandrergrupper. Tilsvarende tall for foretak etablert av personer fra Afrika og Sør- og Mellom-Amerika var henholdsvis 13 og 15 prosent.

De største sammenhengende byområdene hvor innvandrere etablerer foretak finner vi i Oslo, Akershus, Hordaland og Rogaland. Om lag 53 prosent av innvandrerne i Norge bor i disse byområdene. I 2015 dukket 45 prosent av innvandrernes enkeltpersonforetak opp i Oslo og Akershus.

Over 50 prosent av etablererne fra Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika kom i gang med et foretak i Oslo og Akershus, mens denne andelen er 36 prosent for østeuropeerne som sprer sin aktivitet mer utover landet: I Hordaland og Rogaland er for eksempel andelen innvandrere fra Øst-Europa større enn alle andre gründergrupper med innvandringsbakgrunn.

Powered by Labrador CMS