Arbeidsliv

TUNGT: Leverandørindustrien i hele verden sliter fortsatt tungt. Torsdag varslet Aker Solutions om ytterligere nedbemanninger.

Oljemarerittet fortsetter for Aker Solutions

Oljeleverandørselskapet Aker Solutions varslet torsdag om nye nedbemanninger. I denne runden risikerer rundt 650 mennesker å miste jobben.

Publisert Sist oppdatert

Oljenedturen er tydeligvis ikke over. Aker Solutions må nok en gang kutte i staben.

– I Norge vil dette kunne påvirke om lag 170 stillinger på subsea-services anlegget vårt på Ågotnes og rundt 100 stillinger ved verftet vårt i Egersund, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani til Offshore.no.

I tillegg til 270 ansatte i Norge, vil nedbemanningen også ramme hardt for ansatte i Storbritannia og India, heter det.

– Tilpasningene på disse lokasjonene skyldes den vedvarende markedsnedgangen. Enkelte andre lokasjoner i Norge kan også bli noe påvirket, men dette er det for tidlig å være mer konkret på i dag, sier Nooryani.

I Norge vil dette kunne påvirke om lag 170 stillinger på subsea-services anlegget vårt på Ågotnes og rundt 100 stillinger ved verftet vårt i Egersund

Etter det store oljeprisfallet har oljeselskapene snørt igjen pengesekken, noe som har rammet leverandørindustrien som en slegge, deriblant Aker Solutions. Også fjoråret var preget av flere runder med nedbemanning for oljeleverandørselskapet. I januar 2016 meldte Aker Solutions at opptil 900 stillinger vil forsvinne, mens det i mars ble varlet om at opptil nye 600 skulle vekk.

Foto OKTOBER 2016: Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions legger presenterer tallene for tredje kvartal. (Foto: NTB-scanpix).

I forbindelse med resultatrapporten for tredje kvartal 2016 meldte Aker Solutions at omsetningen var redusert med 20 prosent. Men selskapet lå foran skjema på kostnadskutt, heter det. Målet er å kutte årlige kostnader med ni milliarder kroner innen slutten av neste år, målt mot 2015, ifølge E24. Nedbemanningene er en viktig del av denne prosessen.

40.000 oljejobber vekk

Antallet oljearbeidere som har mistet jobben i Norge passerte 40.000 i november i fjor, ifølge tall fra DnB Markets. Antallet gjelder de som har mistet jobben siden oljeprisene begynte å falle i 2014, skriver E24.

Aker Solutions er et av selskapene som er rammet svært hardt – og brått – av oljenedturen. Så sent som i 2012 pekte alle piler oppover, og selskapet ansatte rundt 70 nye hver måned. Den samme veksten preget de fleste aktørene i leverandørindustrien. Lokalsamfunn på Vestlandet meldte om enorm vekst, og det ble klaget på at veinettet ikke var dimensjonert for utviklingen, noe som skapte trafikkaos flere steder.

I en utredning om for å bedre trafikkforholdene i industribygda Ågotnes i Fjell kommune i Hordaland fra 2012, står det blant: «I dag er det på Ågotnes Industriområde cirka 280 virksomheter med vel 4000 ansatte. Det antas cirka 25 prosent vekst i antall arbeidsplasser i løpet av cirka to år, og 50 prosent vekst i et femårs-perspektiv».

Man trodde altså på 6.000 arbeidsplasser i 2017. Fasiten er at det omtrentlig er 3.000 arbeidsplasser igjen, skriver Sysla.

Men det er ikke bare i Norge oljeprisene har skapt dårligere tider for olje- og gass-sektoren.

Over hele verden har flere hundre tusen mistet jobben i oljerelaterte sektorer de siste årene. Ifølge Bloomberg skal 440.131 oljejobber ha forsvunnet de siste to og et halvt årene frem til utgangen av 2016.

Powered by Labrador CMS