Arbeidsliv

RØRENDE ENIGHET: Alle i panelet vektla kompetanse som viktig for å møte omstillingen. Fra venstre: gründer Bente Sollid Storehaug, LO-sjeføkonom Roger Bjørnstad, NHO-sjeføkonom Øystein Dørum, LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Agenda-leder Marte Gerhardsen.

Selvledelse blir viktig i nytt arbeidsliv

Riktig kompetanse blir avgjørende for å klare de raske omstillingene i arbeidslivet fremover. Og ifølge gründer Bente Sollid Storehaug handler mye om selvledelse for å kunne klare mange av de kravene som fremtidens arbeidsliv stiller.

Publisert Sist oppdatert

ARENDALSUKA 2017:

– Hver og en av oss må ta grep i eget liv og spørre oss selv hvordan vi kan klare å være attraktive arbeidstagere, sier Sollid Storehaug. Hun utfordret de tradisjonelle aktørene i arbidslivet i forbindelse med LO-seminaret «Framtidens arbeidsliv, kompetanse, digitalisering, og den norske modellen» under Arendalsuka.

Selv nærmer hun seg 50 år og har vært gründer siden hun var 21.

Dermed er hun vant med utrygghet og å stadig mestre nye ting i arbeidslivet. Forskjellen er at nå må alle kunne det, og endringene kommer raskere enn mange trodde.

– Det er viktig at både de ansatte og deres nærmeste leder har tryggheten og selvinnsikten til å gjøre det kompetanseløftet som kreves sammen, sier Sollid Storehaug. Likevel er hun klar på at det viktigste er å stille seg selv noen spørsmål, slik som hva som skjer med den bransjen man jobber i, og om den vil forsvinne.

– Jeg tror det viktigste er å investere i seg selv, det er mye mer viktig i dag en det har vært før.

Hun minner om at selv om teknologi fører til store transformasjoner både på arbeidsplasser og måten vi jobber på, skjer ingenting helt over natten.

– Vi rekker å tilpasse oss dette nye arbeidslivet, og få kart og terreng til å stemme. Det handler mye om å utnytte de konkurransefortrinnene som den nye teknologien byr på, sier hun.

Hver og en av oss må ta grep i eget liv og spørre oss selv hvordan vi kan klare å være attraktive arbeidstagere

Fagbevegelsen må med

For at omstillingen skal gå så raskt og smertefritt som mulig på norske arbeidsplasser spiller fagbevegelsen en viktig rolle. LO-leder Hans Christian Gabrielsen påpeker at fagbevegelsen opp i gjennom tidene har væt vant til å ta i bruk ny teknologi.

– Mye av det som er den største forskjellen i dag, er hvor for dette går, forklarer han. Dette innebærer blant annet at mange jobber endrer innhold, og at en del arbeidsplasser rett og slett forsvinner.

Derfor mener Gabrielsen at en ny kompetansereform er helt nødvendig, fordi vi allerede vet at mange flere enn før kommer til å bytte jobb raskere, og for å sikre at et slikt kompetanseløft kommer alle til del.

– Mulighetene med økt digitalisering på arbeidsplassene kan være store, men det er også en stor utfordring hvis dette gjøres feil, sier han.

LES MER:

Stiller krav

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO minner også om at den norske fagbevegelsen alltid har vært endringsvillig, men stiller krav om at gevinstene som skapes ved hjelp av den nye teknologien på arbeidsplassene må fordeles til alle.

– Den norske modellen må ikke tas for gitt sier han og lister opp følgende tre krav for at fagbevegelsen skal gå med på omstilling raskt:

  • Sikre høy sysselsetting
  • Stille krav til kompetansepolitikken
  • Alle tar del i gevinstene som blir skapt av den nye teknologien

– Det blir et stadig større gap mellom de som lykkes, og ikke lykkes, påpeker Bjørnstad.

Den norske modellen må ikke tas for gitt sier

Hans Christian Gabrielsen mener at vi må spørre oss hva slags type kompetanse man trenger i det nye arbeidslivet, og han er også bekymret for de rundt 250.000 frilansere som ikke har råd til å sørge for sin egen kompetanse.

Men både Roger Bjørnstad og Hans Christian Gabrielsen ser lyst på at vi skal klare omstilling og digitalisering i arbeidslivet fremover.

– Mye handler om hvordan vi velger å regulere det og møte det. Norge har med den norske modellen, de aller beste forutsetningene for å lykkes, hvis vi klarer å satse på kompetanse og å skape nye jobber, sier Roger Bjørnstad.

Også NHOs sjeføkonom Øystein Dørum var tydelig på at det er avgjørende at Norge lykkes i arbeidet med å digitalisere arbeidslivet på en måte som sikrer folk arbeid og bevarer den norske modellen.

Powered by Labrador CMS