Arbeidsliv

Lær hvordan du forhandler frem en forfremmelse.

Slik krever du jobbtittelen du fortjener

Alt handler ikke om jobbtittelen, men den har en viss betydning.

Publisert Sist oppdatert

Når du blir tilbudt en ny rolle eller har vært i samme stilling i en lengre periode, er det en idé å tenke på hvilken arbeidstittel du fortjener.

Hvordan bestemmer du deg for om det er verdt å forhandle frem en bedre tittel enn den du har fått?

Dersom du er usikker på om du i det hele tatt kommer til å få en lønnsøkning, er det da verdt å endre tittelen din?

Hvordan reagerer du dersom sjefen tilbyr deg en ny tittel, uten lønnsøkning?

Harvard Business Review har samlet en rekke tips fra eksperter om hvordan du kan kreve jobbtittelen du fortjener.

Se oversikt nederst i saken for hva du burde gjøre og hva du absolutt ikke burde gjøre for å sikre deg den jobbtittelen du vil ha.

Økt lønn uten tittel

Når du aksepterer en ny stilling eller har lyst å bevege deg opp karrierestigen, forhandler de fleste først og fremst og lønn. Men ifølge Margaret Neale, professor ved Stanford, burde jobbtittel også inngå i forhandlingene for at du skal få mer av det du vil ha.

«Det sender et signal, både til omverdenen og kollegaene dine hvilket nivå du er på i virksomheten din. Arbeidstittel burde ses på som et element i «kompensasjonspakken» som gir status og koblinger som kan hjelpe deg å gjøre din jobb bedre,» sier hun.

Jobbtittelen kan også ha en direkte innvirkning på din daglige lykke og ditt engasjement, mener Dan Cable, professor ved London Business School.

«Det er en form for selvutrykk på arbeidsplassen. En symbolsk fremstilling av hva du gjør og verdien din,» sier han.

Her får du noen tips om hvordan du går frem dersom du ønsker en ny tittel på arbeidsplassen din.

Reflekter

Det første du må gjøre er å identifisere en bestemt tittel som nøyaktig gjenspeiler din kompetanse, ansvarsområde og status i organisasjonen.

Bruk resurser som LinkedIn og Glassdoor for å se på titlene til jevnaldrende i ulike selskaper. Du må også vurdere hvilken tittel som vil få deg til å føle deg mest verdsatt.

Samtidig må du være realistisk i forhold til hva som er mulig i firmaet ditt og næringslivet generelt. I hver organisasjon er det et hierarki og tittelen din må reflektere det nivået du er på.

Etter at du har reflektert rundt det med arbeidstittel, må du prioritere.

I hvor stor grad skal du prioritere jobbtittel sammenlignet med lønn, bonus, ansvar, ferie, arbeidstimer når du forhandler pakken din?

Tittelen bør være en del av en hel pakke, ikke en enkeltforhandling. Derfor er det lurt å tenke på alle ressursene du trenger for å gjøre jobben din bedre.

Uansett om du nettopp har skiftet jobb eller har vært i samme organisasjon i mange år er det viktig å spørre seg selv: hvilke fordeler er viktigst for meg? Dersom tittel er en av dem, er det bare å kjøre på!

Lytt

Det viktigste du kan gjøre når du forbereder deg til forhandlinger med din nåværende eller potensielle sjef er å lytte.

«I løpet av jobbintervjuet eller forhandlingene er det lurt å være obs på hva folk forteller deg om utfordringene som organisasjonen står overfor», sier Neale.

Prøv å forstå hva dine overordnede bryr seg mest om og hva som bekymrer dem. På denne måten kan du bygge din sak rundt dette. Ikke så fokusert på hva du ønsker å oppnå at du ikke hører hva sjefen din ønsker.

Tenk på hva som ville fått sjefen din til å si ja til en ny tittel. Hvilke problemer vil ditt nye ansvarsområde løse for sjefen? Dersom du ikke vet svaret, er du ikke klar for forhandlinger.

Det hjelper å ha en konkret grunn for å inngå forhandlinger. Det kan være at du har dratt en ny stor avtale i havn, utført et viktig prosjekt eller har blitt tilbudt en annen jobb.

Du må forklare sjefen din at en ny tittel vil gjøre deg mer effektiv i jobben din, kanskje ved at det gir deg mer tyngde og troverdighet. En ny jobbtittel kan for eksempel hjelpe deg med å bygge sterkere relasjoner til kunder og underbygge autoriteten din.

Snakk med sjefen

Når tiden er inne for å forhandle med sjefen, er det viktig å starte samtalen fra et læringsperspektiv. Dersom du er ny i jobben, er dette sjansen din til å snakke om hva du kan bringe til jobben og lære mer om hva ledelsen anser som å gjøre en suksessfull jobb i den stillingen.

Du kan for eksempel spørre: «Tittelen på denne jobben er analytiker, noe som er ganske bredt. Dersom du kunne omdøpe denne tittelen, hva ville det da være?»

Dersom du allerede jobber i organisasjonen, anbefaler ekspertene å vise til forskning som peker på at arbeidstitler kan øke prestasjonen og moralen til arbeidstaker.

Noen sjefer vil se verdien i dette. Andre vil ikke. Uansett hva du gjør, er det viktig å ikke være en diva. Du må vise styrke, men også beskjedenhet.

Neale foreslår å poengtere løsningene du gir sjefen din og ferdighetene og evnene du bruker på å ta virksomheten fremover.

Vær takknemlig

Dersom sjefen din er enig at du fortjener en ny tittel, er det første du på svare «takk». Hvis du er skuffet over at tittelen var alt du fikk, husk at dette ikke er en engangsavtale. Det kommer flere sjanser.

Grip muligheten på den snilleste måten du kan og vær takknemlig, samtidig som du understreker at forhandlingene på langt nært er over.

Hvis du verken får ny tittel, bonus eller økt lønn, spør sjefen din om kriteriene du blir dømt ut i fra og hvordan du i så fall kan oppnå disse kriteriene.

I hovedsak: hva må til for å bli forfremmet?

Dette må du gjøre:

  • Tenk på dine individuelle omstendigheter og vurder hvorfor du ønsker deg en ny tittel.
  • Hvordan kan en ny jobbtittel hjelpe deg med å gjøre jobben din bedre?
  • Utnytt ditt sosiale nettverk og andre elektroniske ressurser for å identifisere mulige jobbtitler som gjenspeiler dine ferdigheter, ekspertise og status.
  • Reflekter over sjefens motivasjoner og utfordringer.
  • Før du går inn i forhandlinger, spør deg selv: hva må til for at min nåværende eller potensielle sjef sier ja?

Dette må du absolutt ikke gjøre:

  • Foreslå en altfor personifisert tittel. Hvis du vil ha en ny tittel og sjefen din er enig, må du passe på at tittelen eksisterer allerede.
  • Være for kortsynt i forhandlingene om en bedre tittel.
  • Forhandle om absolutt alt - lønnen, stillingsbeskrivelsen og fordelene.
  • Bli motløs dersom du ikke får det som du vil med en gang.
  • Det å be om en ny tittel er en pågående forhandling.
Powered by Labrador CMS