Arbeidsliv

Sykefraværet stupte da If kuttet bonusene

– Drastiske endringer var helt nødvendig. Vi innså at det var for vanskelig å være kunde hos oss. Vi var ikke flinke nok til å lytte, og det ble gjort for mange feil, sier Ifs konserndirektør for privatmarkedet i Norden, Morten Thorsrud.

Publisert Sist oppdatert

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Det er tre år siden If skjønte at de måtte gjøre noe. Forsikringskundene flyktet, og de ansatte på kundesentrene var frustrerte over stadig å bli oppringt av sure kunder.

De valgte derfor å fokusere mer på hver enkelt kunde og forenklet prosessene. I tillegg fjernet If alle «lokketilbud», noe som i stedet betyr lavere og mer stabil pris til alle. Og så tok de vekk salgsbonusene til alle selgerne i If Privat og innførte fastlønn i stedet, oppsummerer konserndirektøren.

Skeptiske

Forsikringsrådgiver Sindre Ryan, om til daglig jobber på Ifs kundesenter i Trondheim og er leder for de tillitsvalgte i Finansforbundet på forretningsområdet Privat, innrømmer at en del var skeptiske:

– Vi innså jo at noe måtte gjøres med den bonusen vi hadde i utgangspunktet. Bonussystemet fungerte ikke optimalt. Men å fjerne bonusen var ikke noe vi så for oss kom til å skje, og noen var selvfølgelig redde for å gå ned i lønn. Det som gjorde at flertallet likevel var positive til forslaget, var at dette ikke var en enkeltstående idé som kom fra ledelsen, men en del av en større endringsprosess, sier han.

Oppsummert er likevel tiltakene en suksess.

Sykefraværet ned

De siste to årene har sykefraværet i kundesentrene deres falt fra 10,4 til 7,1 prosent. Samtidig blir de ansatte målt på helt andre kriterier enn før, blant annet kundetilfredshet.

Interne undersøkelser viser at langt flere ansatte enn før vil anbefale If som arbeidsgiver, og kundene vender også tilbake.

– På ett år har vi hatt en nedgang i kundekanselleringer på hele 20 prosent. Kostnadene våre er lavere gjennom mindre sykefravær og høyere kundelojalitet, og administrasjonskostnadene våre er redusert med 40 basispunkter fra 2015 til 2016, sier Morten Thorsrud.

Powered by Labrador CMS