Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

To spørsmål og svar om fortrinnsrett

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i en bedrift der vi måtte nedbemanne en del ansatte i fjor. Slik jeg forstår har de oppsagte fortrinnsrett til nye stillinger? Hva innebærer en slik fortrinnsrett egentlig, og hvor lenge gjelder den for?

HR-leder

Svar: Utgangspunktet er at fortrinnsretten ved oppsigelse kun gjelder for ansatte som på grunn virksomhetens forhold har fått oppsigelse. Ansatte som f. eks. sluttet frivillig uten oppsigelse og som har mottatt sluttpakke, vil dermed ikke omfattes. Arbeidstaker må dessuten ha vært ansatt i virksomheten i minst 12 måneder de siste 2 år. Oppsigelsestiden medregnes i 12 måneders perioden. Fortrinnsretten gjelder fra oppsigelsestidspunktet og kun i ett år fra oppsigelsesfristens utløp, slik at ansatte med lang oppsigelsestid får en lengre periode med fortrinnsrett. Fortrinnsretten gjelder kun hvis vedkommende er kvalifisert for den nye stillingen.

Hvis flere har fortrinnsrett til en stilling, må arbeidsgiver som regel følge samme regler for utvelgelse som ved nedbemanning. Dersom en fortrinnsberettiget gjør krav på ledig stilling som vedkommende er kvalifisert for, skal han eller hun få tilbud om denne. Arbeidsgiver kan ikke velge å ansette en annen i stedet, selv om vedkommende er bedre kvalifisert, så lenge den fortrinnsberettigede er kvalifisert til stillingen.

Dere plikter å informere den eller de fortrinnsberettigede om de ledige stillingene, men har ingen plikt til å ansette noen, hverken søkere eller fortrinnsberettigede, selv om dere utlyser en stilling. Med dette mener jeg at dere kan trekke utlysningen helt frem til ansettelse, dersom dere kommer frem til at dere ikke ønsker å ansette noen likevel.

Hvis dere gir en fortrinnsberettiget tilbud om passende stilling, har den fortrinnsberettigede en frist på 14 dager til å akseptere tilbudet, regnet fra mottakelsestidspunktet. Aksepteres ikke tilbudet innen fristen faller fortrinnsretten bort i sin helhet. Det innebærer at vedkommende må anses å ha mistet sin fortrinnsrett, også i forhold til evt. nye ledige stillinger som senere måtte oppstå i virksomheten

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen

Mistet jobben

Spørsmål: Jeg mistet jobben i fjor i forbindelse med en nedbemanning. Bedriften jeg jobbet i er en del av et større konsern. Gjelder fortrinnsretten kun for ledige i stillinger i selskapet jeg jobbet i før, eller har jeg rett til ny jobb i hele konsernet?

Arbeidsledig

Svar: For å ha fortrinnsrett må en rekke vilkår være oppfylt. Jeg viser til svaret over. Fortrinnsretten gjelder i «virksomheten» der du tidligere var ansatt. Virksomheten vil som regel følge selskapsgrensene, det vil si at du kun vil ha fortrinnsrett i den juridiske enheten du tidligere var ansatt i. Hvilket selskap du var ansatt i skal fremgå av din arbeidsavtale. Det kan imidlertid tenkes unntak der det kan fastslås delt arbeidsgiveransvar mellom flere selskap, m.v.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS