Arbeidsliv

Mange unge mener det er for lett å få utbetalt penger fra Nav. Regjeringen mener innstramminger kan føre til at flere unge kommer seg i arbeid.

Unge stiller seg bak regjeringens Nav-innstramminger

Regjeringen foreslår å stramme inn i reglene for utbetalinger fra Nav til arbeidsledige. Unge er langt på vei enige – ifølge en rapport fra budsjettforslagets fremste kritiker: fagbevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av lavkonjunkturen norsk økonomi har vært gjennom de seneste årene, har både arbeidsledigheten og sysselsettingsraten mer eller mindre stabilisert seg henholdsvis litt høyere og en del lavere enn en har blitt vant til i Norge.

I Solberg II-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 legges det likevel opp til innstramminger i reglene for støtte til arbeidsledige. Hvis regjeringen får det som de vil, skal det fra neste år ikke være mulig å samle opp lønn over tre år for å komme over inntektsgrensa som kvalifiserer til dagpenger – den perioden skal kuttes til ett år. I tillegg har regjeringen lagt langt færre ressurser i andre arbeidsmarkedstiltak enn de foregående årene, mens retten til arbeidsavklaringspenger skal kuttes fra fire til tre år.

«Dette kommer på toppen av andre innstramminger de siste fire årene som rammer de som har minst. Regjeringens politikk har økt ulikhetene i Norge markert. (…) Det er også uheldig at folk som hadde trengt veiledning og oppfølging for å komme tilbake i jobb, nå i større grad ikke vil få det hos NAV,» skriver LO i sin vurdering av budsjettet.

Både myndighetene og fagbevegelsen legger stor vekt på at ungdom må komme seg tidligere i arbeid, og at frafallet blant unge fra arbeidsmarkedet, som har akselerert gjennom perioden med oljeprisfall, må reverseres.

Men nesten halvparten av ungdommen selv mener ikke lettere tilgang på Nav-penger er løsningen. Det kommer frem i en rapport utarbeidet for det største forbundet i LO, Fagforbundet.

«Nesten halvparten er helt eller delvis enig i en påstand om at det er for lett å få penger fra NAV,» heter det i rapporten Ungdomsbarometeret, utarbeidet av Fafo og Respons Analyse.

I rapporten vises det til kvalitative intervjuer forskerne har gjennomført:

– Det er for lett å få penger fra NAV. Det er for mange latinger som går dit, svarte en 24 år gammel selvstendig næringsdrivende.

– Vennene mine har sagt at det er veldig lett å få penger fra NAV. En kompis snylter på NAV. Han kunne bare lyge det på seg. De som virkelig trenger det, burde jo få det. Man burde ha en god grunn, svarte en 19 år gammel assistent i et bofellesskap.

Powered by Labrador CMS