Arbeidsliv

Google ble i 2014 kåret til "Best Company to Work For" av Fortune Magazine.

5 uvanlige måter globale selskaper tar hånd om sine ansattes trivsel

Kampen om de beste arbeidstakerne er tøff. En måte å gjøre seg attraktiv for potensielle kandidater er ved å få folk til å ha lyst til å jobbe hos deg.

Publisert Sist oppdatert

Store, globale selskaper benytter derfor en rekke innovative metoder for å ivareta sine ansattes helse og trivsel på jobb.

Her er noen eksempler på internasjonale selskaper som tilbyr uvanlige arbeidsgoder for å holde sine ansatte lykkelige og deres rekrutterings-innboks full av gode kandidater.

Google

Når det gjelder å motivere sine ansatte, kan det trygt sies at Google skiller seg ut fra resten. Google ble i 2014 kåret til "Best Company to Work For" av Fortune Magazine.

På hovedkontoret i California kan de ansatte velge måltider fra en rekke kafeer og restauranter, uten å betale for det. De som jobber for Google får både frokost, lunsj og middag dekket av arbeidsgiveree. Det samme gjelder Yahoos og Facebooks ansatte i USA. Også her i Norge har undersøkelser vist at mattilbudet på jobb er av en viss betydning. For eksempel fant en undersøkelse at 25 % av de ansatte mente at mattilbudet var svært eller veldig viktig.. Videre var maten på jobb viktigst for menn, og maten de fleste ønsket seg var hjemmelaget.

Da er det kanskje ikke så rart at Google og Facebook frister med gratis måltider. Ikke bare er gratis måltider et trekkplaster for nye og talentfulle arbeidstakere. Du sørger også for å gi de ansatte påfyll av energi i form av sunn og god mat.

  • Flere frynsegoder ved å være ansatt hos Google:

  • Hårklipp på campus.

  • Spillrom med bordtennis, biljard og fotball.

  • Klesvask og renseri.

  • Lege/medisinsk personell

Google er også kjent for sin 20-prosent-regel, som oppfordrer de ansatte til å bruke 20 prosent av arbeidstiden til å jobbe med et personlig prosjekt.

Facebook:

Vi kjenner alle til Facebook, men mindre kjent er det kanskje at nettsamfunnet nå er den mest populære arbeidsplassen i USA.

Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, har sagt at han ønsker å skape en arbeidsplass der de ansatte føler seg like hjemme som de gjør i sine egne hjem.

Selskapets hovedkontor i California er da også en drømmearbeidsplass. Her er gratis renseri, treningsstudio, frisør, en sykkelbutikk med gratis sykkelreparasjon, klesbutikk, restauranter og mye mer. Ikke rart at de ansatte kommer smilende på jobb hver dag.

Gratis mat serveres hele dagen lang, med alt fra burgere til veganske retter.

Facebook har også blitt en stadig mer familievennlig bedrift. I dag tilbyr selskapet gratis barnevakt, fødselshjelp på 4000 amerikanske dollar og fire måneders betalt ferie det første året etter fødsel.

Airbnb

Flere globale selskaper tilbyr yoga i arbeidshverdagen for å ta vare på sine ansattes trivsel og velvære. Blant virksomhetene som tilbyr yoga i løpet av arbeidsdagen er Airbnb. I følge dem selv gjør de dette for å viske ut skillet mellom hjemme og jobben. De ansatte skal med andre ord føle seg hjemme. Derfor har hovedkontoret til Airbnb i tillegg både kjøkken, bibliotek og et stort grøntareal.

Airbnb tilbyr også egne rom for meditasjon. Det er gull verdt for ansatte som trenger hjelp til å håndtere stress og store arbeidsmengder. Det kan også føre til bedre konsentrasjon og beslutningsevne.

Mange selskaper legger også stor vekt på den fysiske helsen til sine ansatte. Nike tilbyr alle sine ansatte på hovedkontoret i Oregon gratis bruk av en rekke treningssentre. De har også en egen treningshal, kunstgressbane og en basketballbane. Enkelte selskaper tilbyr også innendørs klatrevegg, akupunktur og fysioterapi. Og Google har en bowlingbane!

Netflix: Ubegrenset betalt ferie

Kan du motivere dine ansatte til å jobbe mer ved å fortelle dem at de ikke trenger å jobbe? Det høres kanskje ut som en vill ide, men for de 3000 ansatte i den populære strømmetjenesten Netflix er det en realitet.

Her er ingen kontroll på hvor mye de ansatte jobber per dag eller om de er på jobb i det hele tatt. Netflix stoler ganske enkelt på at de ansatte gjør det de tror er best for selskapet.

Faktisk blir de ansatte oppmuntret til å ta flotte ferier. For hvis de oppholder seg i en annen kultur, så tar de med seg en masse positiv energi tilbake til selskapet, er bedriftens tankegang.

Ifølge Netflixs tidligere HR-sjef Patty McCord så er ubegrenset betalt ferie bare en logisk følge av den "always-on"-arbeidskulturen som dominerer Netflix.

Boxed

Chieh Huang, som startet e-handelsselskapet Boxed fra en garasje i 2013, hadde i begynnelsen bare et ønske om å selge billig toalettpapir. Ikke i sin villeste fantasi hadde han planer om å bli utropt til USAs drømmesjef.

Men det ble han da han kunngjorde at selskapet ikke bare ville betalte universitetsutdannelsen til alle de ansattes barn, men også dekke bryllups-kostnadene til de 200 ansatte, og det helt opptil 160.000 kroner. Så langt har han betalt for 13 bryllup.

Utrolig nok kommer pengene rett fra konsernsjefens egen lomme. Chieh Huang donerer en del av sin lønn til en “nonprofit”-stiftelse som deretter gir pengene til de ansatte.

– Vi har ikke ekstravagante lønninger, vi tilbyr ikke gratis måltider, vi sparer penger der det er mulig, men vi fokuserer på noen få frynsegoder, sier han selv.

Konklusjon

Det er ikke uten grunn at flere globale selskaper går utradisjonelle veier for å gi sine ansatte en komfortabel hverdag. Gratis og sunne måltider, kombinert med treningsmuligheter og yogarom kan lønne seg for virksomheten din. For ikke å glemme bordtennis og hvilerom, som både kan øke produktiviteten til de ansatte og redusere stress.

Powered by Labrador CMS