Arbeidsliv

FINNs ferske jobbundersøkelse viser at det kun er skilsmisse som oppleves som mer stressende enn det å skifte jobb.

Å få seg ny jobb kan være en like stor stressopplevelse som skilsmisse

– Man kan oppleve lojalitetskonflikter og kjenne seg nærmest utro, sier organisasjonspsykolog.

Publisert Sist oppdatert

Seks av ti opplever prosessen med å skaffe seg helt ny jobb som stressende. Bare det å ta ut skilsmisse oppleves verre, viser tall fra jobbundersøkelsen til FINN jobb.

Samtidig viser undersøkelsen at 24 prosent av arbeidstakerne følger regelmessig eller aktivt med i stillingsmarkedet. Det betyr at over 650.000 nordmenn til enhver tid er i et mer eller mindre stressende jobbskiftemodus.

– Det å skifte jobb er ofte en viktig beslutning, som innebærer både nye muligheter og en del usikkerhet. Vi ser at jobbskiftet er særlig stressende for unge, og at stresset reduseres med alderen, sier jobbanalytiker og produktdirektør i FINN jobb, Christopher Ringvold i en pressemelding.

Raskt inn i flokken

Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og daglig leder i Moment organisasjon og ledelse. Han har jobbet med å veilede norske arbeidsgivere og arbeidstakere i over 20 år.

– På samme måte som i parlivet, vil vi som arbeidstakere knytte bånd. Vi kobler oss på kolleger, ledere, kunder og virksomheten som sådan. Vi er grunnleggende sett flokkdyr som overlever gjennom å etablere tillitsbaserte relasjoner. I lys av dette er det forståelig at stressfølelser settes i sving i forbindelse med jobbskifte. Man kan oppleve lojalitets- konflikter, kjenne seg nærmest utro dersom en går på jobbintervjuer på jakt etter noe nytt, sier Mohn.

Mohn mener arbeidstakere må være bevisst på at følelser settes i sving.

­– Ved økt bevissthet, kan du utfordre deg selv til å opptre ryddig i prosessen, søke sosial støtte fra venner eller ekstern jobbveileder.

Samtidig mener Mohn at særlig ny arbeidsgiver må være bevisst stressnivået som utløses, og være rask med å inkludere nye ansatte.

– Som arbeidsgiver kan du være ekstra nøye med å ta nye kolleger godt om imot. Gi grundig opplæring, sette de raskt i gang med oppgaver, og gi god sosial støtte. Kort sagt; passe på å få nye medarbeidere godt og raskt inn i flokken, sier han.

Powered by Labrador CMS