Arbeidsliv

Hydro har fått tillatelse til å gjenoppstarte produksjonen ved Alunorte i Brasil på halv kapasitet.

Alunorte starter opp igjen på halv kapasitet i Brasil

Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte har fått tillatelse av brasilianske myndigheter til å gjenoppta produksjonen på halv kapasitet.

Publisert Sist oppdatert

De føderale miljømyndighetene IBAMA har godkjent at Alunorte bruker en ny og moderne filterteknologi. Dermed har miljømyndighetene i delstaten Pará SEMAS godkjent oppstart.

Produksjonen ventes å være på halv kapasitet i løpet av to uker, heter det i en pressemelding fra Norsk Hydro tirsdag.

– Med dokumentasjon som verifiserer integriteten til vårt system for å prosessere bauksittrester ved bruk av pressfilteret, og i forståelse med SEMAS, er vi nå i stand til å gjenoppta driften på Alunorte på en trygg måte, sier John Thuestad, Hydros leder for forretningsområdet Bauksitt og Alumina.

Alunorte har produsert på halv kapasitet siden mars da miljømyndighetene og en domstol påla anlegget å kutte produksjon med 50 prosent etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør.

Det ble gjennomført interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke hadde vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller etter nedbøren, ifølge Hydro.

I forrige uke stengte Hydro produksjonen helt fordi det gamle deponiet var fullt. Driftsstansen førte også til at aluminiumsverket Abras måtte stenges siden aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte.

Den nye pressfilterteknologien gjør Alunorte i stand til å fortsette å deponere bauksittrester på en trygg måte i påvente av tillatelse til å bruke et nytt deponi.

I tillegg til at Alunorte gjenopptar drift kan Hydros bauksittgruve Paragominas også gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Hydros anlegg Alunorte i Brasil

  • Alunorte er verdens største aluminiumraffineri med rundt 2.000 ansatte.

  • Anlegget ligger i regionen Barcarena i delstaten Pará.

  • Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte.

  • Anlegget har en beregnet kapasitet på 6,3 millioner tonn i året.

  • 16. og 17. februar ble det registrert mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer. Hydro er anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann.

  • Miljømyndighetene i delstaten Pará ga 27. februar beskjed om å kutte produksjonen av kalsinert aluminium med 50 prosent. Hydro ville få dagbøter dersom dette ikke ble gjennomført innen 1. mars.

  • Det brasilianske miljødirektoratet Ibama har også gitt Hydro to bøter på 20 millioner, tilsvarende rundt 50 millioner kroner, knyttet til potensielt forurensende aktiviteter uten gyldig lisens ved rødslamdeponiet DRS2.

  • 5. mars utnevnte Hydro finansdirektør Eivind Kallevik til midlertidig leder av aluminiumsraffineriet i Alunorte.

  • Hydro har nedsatt en ekspertgruppe som skal foreta en gjennomgang av saken.

  • Konsernet har opplyst at interne og eksterne undersøkelser bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet.

  • 3. oktober kunngjør Hydro at driften ved både Alunorte og bauksittgruva Paragominas stenges.

  • 8. oktober fikk Alunorte tillatelse til å gjenoppta produksjonen på halv kapasitet med ny filterteknologi, trolig innen to uker.

Powered by Labrador CMS