Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Burde samboeren min ha fortrinnsrett på dette vikariatet?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Har en samboer som har ett 6 måneders vikariat som utløper 8 november, arbeidsgiver har nå utlyst ett nytt 8 måndeders identisk vikariat med oppstart 1 november. Min samboer har søkt denne men det virker som arbeidsgiver har bestemt seg for å ta inn en ny ansatt. Dette er innenfor staten. Er dette innenfor reglene eller burde min samboer hatt fortrinnsrett på dette vikariatet?

Undrende

Svar: Hei, og takk for spørsmål! Fortrinnsrett til nye stillinger reguleres av arbeidsmiljøloven § 14-2. Også midlertidige ansatte har fortrinnsrett, med unntak av vikarer, jf § 14-2 (2). Dersom dette er et reelt vikariat og det utlyses et tilsvarende vikariat, enten fordi en annen arbeidstakers fravær forlenges eller det oppstår et nytt behov, har din samboer altså ikke fortrinnsrett.

Jeg må likevel understreke at et vikariat må være reelt for å være gyldig. Et reelt vikariat innebærer at man arbeider "i stedet for en annen eller andre", jf lovens § 14-9 (1) bokstav b). Er din samboer ikke ansatt i et reelt vikariat men er der på midlertidig kontrakt, kan hun ha andre rettigheter i tillegg til fortrinnsrett. Lykke til!

SBDL v/advokat Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS