Arbeidsliv

LO leder Hans-Christian Gabrielsen taler under 1. mai-markeringen på Youngstorget tirsdag.

«Det holder ikke bare å prate om den norske modellen, den må også følges opp i praktisk politikk»

– Vi har fra LOs side flere ganger advart mot politiske forslag som undergraver den norske modellen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Publisert Sist oppdatert

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen snakket om sosial dumping og kampen for et trygt arbeidsliv i sin tale på Youngstorget i Oslo 1. mai.

– Et anstendig arbeidsliv er grunnmuren i velferdsstaten, sa Gabrielsen. – Det handler om tilliten vi har til hverandre i det norske samfunnet. Å rokke ved dette truer det fellesskapet som samfunnet vårt er bygget på, sa LO-lederen.

Bekymringsfullt

Hans-Christian Gabrielsen mener lederen ved LOs Brusselkontor, Knut Arne Sanden, i sin kronikk i Dagens Perspektiv nylig, peker på utviklingstrekk som gir grunn til bekymring.

– Den norske modellen står sterkt, ikke minst fordi vi har en sterk og representativ fagbevegelse og fordi vi opplever at også arbeidsgiverne ser klare fordeler med den norske samfunnsorganiseringen, sier Gabrielsen til Dagens Perspektiv.

– Sanden peker på bekymringsfulle trekk i utviklingen. Det holder ikke bare å prate om den norske modellen, den må også følges opp i praktisk politikk, fortsetter han.

– Dessverre ser vi at det ofte svikter her. Når ulikhetene øker, går det ut over tilliten, som er så fundamental for det norske samfunnets virkemåte. Det kan ikke fortsette, sier LO-lederen.

Les mer:

I sin tale 1. mai brukte Gabrielsen – som Sanden gjør i sin kronikk – de polske ansatte ved Norse Production på Sekkingstad utenfor Bergen som eksempel på det de mener er en skremmende utvikling:

– Men alt er ikke som det skal i norsk arbeidsliv! – Sist høst var jeg ute og besøkte modige polske ansatte i Norse Production på Sekkingstad utenfor Bergen. De streiket for tariffavtale. «Vi stiller ikke store krav. Vi vil bare bli behandlet på samme måte som norske arbeidstakere,» sa de.
– De vant den kampen!

– Bare for å oppleve at bedriften ble lagt ned og startet opp igjen. Men da uten tariffavtale og uten fagorganiserte.

Hans-Christian Gabrielsen skrøt imidlertid av den såkalte Oslomodellen, som byrådet i Oslo har gjennomført for byggebransjen i hovedstaden.

– Byrådet har satt en høyere standard for firmaene de skal levere tjenester til, sa LO-lederen.

Les mer om Oslomodellen:

Powered by Labrador CMS