Arbeidsliv

Grunnlegger av SHE Heidi Aven og ny daglig leder Susanne Kaluza.

– En drøm å få jobbe med likestilling på heltid

Tidligere redaktør for Kvinneguiden Susanne Kaluza sikret seg jobben som daglig leder for kompetansenettverk for kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha jobbet med samfunnsansvar i PR-selskapet i selskapet Trigger i to år, trer nå den engasjerte samfunnsdebattanten Susanne Kaluza inn i rollen som daglig leder for She Community.

– Jeg hadde vært gal om jeg ikke hadde sagt ja til denne muligheten. Da tror jeg alle vennene mine hadde filleristet meg! Utbryter hun.

Det var en felles bekjent av Kaluza og grunnlegger av She Community, Heidi Aven, som oppfordret den tidligere Dagbladet-journalisten om å ta kontakt når hun hørte at Aven var på jakt etter ny daglig leder.

– Heidi og jeg har ganske komplimenterende ferdigheter og utfyller hverandre bra. Vi var en god match, sier Kaluza.

I tillegg til Kaluza, går Camilla Hagen Sørli inn som styreleder i selskapet.

– Hun er ekstremt dyktig, klok og erfaren, legger Kaluza til.

Bedrifter ønsker likestilling

Utgangspunktet med She Community er at selskapet ønsker å jobbe for mer mangfold i næringslivet. Kaluza forklarer at hun har sett et stort ønske blant norske bedrifter om å bli en god arbeidsplass for begge kjønn, men at ikke alle har nok kunnskap om hva som fungerer.

– Det kan bli hjelpe til med. SHE jobber for å gjøre arbeidslivet bedre for alle og personlig ønsker jeg å fikse verden for barna mine så den er i litt bedre stand når de blir store. Da må vi stå på.

Kaluza har jobbet med likestilling på si i alle år, og synes det er fantastisk at hun nå får jobbe med det hun er lidenskapelig opptatt med på heltid.

– Det er drømmejobben, legger hun til.

I tillegg kommer hun inn i en veldig spennende fase hvor SHE skal ekspandere. Da får Kaluza mulighet til å være med å peke ut retning og rekruttere et kjerneteam.

– Det viktige er ikke hvor vi tar She, men hvor vi tar verden.

Undersøkelser viser at hvis vi beveger oss i samme tempo som nå, er vi ikke i nærheten av noe som ligner kjønnsbalanse i næringslivet før om 100 år. Det mener Kaluza for tregt.

– Heldigvis sitter vi på en del kunnskap om hva som i alle fall kan hjelpe.

En av de tiltakene hun viser til som man vet fungerer, er når ledelsen gjør mangfold til en del av strategien sin – blant sine topp fem prioriteringer, ikke nederst på lista og fordi det ser fint ut.

– Alle i ledergruppen må vite at dette er viktig for virksomheten. Hvis du ikke måler ledergruppen din på dette, blir det ikke gjort.

Ingen enkelt oppskrift

Hvordan oppnår man kjønnsbalanse i norsk næringsliv?

– Det hadde vært helt fantastisk om jeg alene hadde hatt løsningen for å oppnå kjønnsbalanse i næringslivet, men dessverre er dette seig materie. Det finnes ikke en enkelt oppskrift på hvordan man gjør det. Nettopp derfor jobber SHE med dette fra flere ulike innfallsvinkler, forklarer hun.

SHE jobber blant annet med kompetansehevende konferanser som skal gi kraft og inspirasjon for man vet at det å ha forbilder er viktig. For de som vil gå mer i dybden arrangeres det studieturer som gjennom SHE Invests.

– Det viktige er ikke hvor vi tar She, men hvor vi tar verden, sier hun.

Setter sammen styret

Samfunnet trenger mer kunnskap om likestilling og målet er at She skal bidra til å få frem denne kunnskapen.

– Hvis man ikke vet hvor i terrenget man er, er det veldig vanskelig å finne frem til mål.

Kaluza trer inn i jobben som daglig leder neste uke, og er nå i gang med å sette sammen et godt og mangfoldig styre.

– Vi har allerede mange gode navn, men det er ikke helt formelt landet på hvem som skal være med, heldigvis opplever vi stor interesse fra begge kjønn så det handler bare om å få rett sammensetning av kompetanse, sier hun.

Hun mener det er viktig for selskapet å velge den retningen hvor de ser at de har størst påvirkningskraft.

– Vi er på utkikk etter partnerskap – ikke nødvendigvis bare de som er best i klassen, men i høyeste grad også de som ønsker å bli bedre. De færreste næringslivsledere i Norge ønsker å lede en bedrift som gir dårligere muligheter for kvinner enn mannlige talenter. Likevel kan det være noen strukturer som ligger i bunn som de ikke har tenkt på. Det er her vi kommer inn i bilde, sier hun.

SHE ønsker å komme i kontakt med organisasjoner som jobber med det samme som de eller bedrifter og enkeltpersoner som ønsker å flytte samfunnet i samme retningen.

– Jeg ser ikke på noen som konkurrenter. Her må alle gode krefter dra i lag.

Powered by Labrador CMS