Arbeidsliv

Hva kan jeg kreve at sjefen sier til nye arbeidsgivere hvis jeg bruker ham som referanse?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har nylig sluttet i en jobb, og lurer på om jeg kan kreve at den tidligere sjefen min gir meg en referanse og attest? Hva kan jeg kreve at står i attesten og hva kan jeg kreve at sjefen min sier til nye arbeidsgivere hvis jeg bruker han som referanse?

Ingeniør

Svar: Arbeidsgiver er pliktig til å gi deg en skriftlig attest, dersom du har fratrådt arbeidsforholdet etter en lovlig oppsigelse. Attesten skal utferdiges av arbeidsgiver på eget tiltak og arbeidstaker skal dermed ikke behøve å be om dette.

Har du ikke fått attest, bør du ta kontakt med din tidligere arbeidsgiver og etterlyse dette. Du har etter arbeidsmiljølovens bestemmelser kun krav på en såkalt nøytral attest, som inneholder opplysninger om navnet ditt, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

Referanser er ikke regulert i arbeidsmiljøloven, men det er veldig vanlig å be sin tidligere arbeidsgiver om å stille som dette. Du kan spørre din tidligere arbeidsgiver om han/hun kan være din referanse ved jobbsøking, men dette er ikke noe du har krav på.

Dersom du skal bruke din tidligere sjef som referanse, bør du ta kontakt med vedkommende i forkant dersom det kan bli aktuelt at han/hun blir ringt av en mulig fremtidig arbeidsgiver slik at vedkommende er forberedt på det.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Powered by Labrador CMS