Arbeidsliv

Hvor mye ferie har jeg krav på?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Sjefen vår vil at vi skal ta i bruk en ny formulering i arbeidskontraktene hvor det står: «Arbeidstaker har i tillegg til ferielovens bestemmelser fri julaften, mellom jul og nyttår, nyttårsaften og onsdag før påske.»Betyr dette at arbeidstaker skal ha 4 uker (á 5 dager) og 1 dags ferie i tillegg til fri julaften, mellom jul og nyttår, nyttårsaften og onsdag før påske, eller at vi skal ha 5 uker (á 5 dager) ferie i tillegg til fri julaften, mellom jul og nyttår, nyttårsaften og onsdag før påske? Og hva vil skje hvis en ansatt blir syk på julaften, mellom jul og nyttår, nyttårsaften eller onsdag før påske. Kan de da kreve fridagen erstattet eller er den tapt?

Det hender at noen må pålegges å jobbe en eller flere av disse dagene, typisk mellom jul og nyttår. Må vedkommende kompenseres kun med lønn eller kan hun få erstattet disse dagene med en annen fridag?

Rådgiver

Svar: Jeg legger til grunn at det ikke er en tariffavtale som kommer til anvendelse her. Hvordan en arbeidsavtale skal forstås, herunder reguleringer av ferie, vil bero på en tolkning av arbeidsavtalen. For å unngå uklarheter, bør avtalen utarbeides slik at den i størst mulig grad rydder uklarheter av veien. Formuleringen du viser til om ferie reiser, som du skriver, flere spørsmål. For å unngå tvil og misforståelser, bør arbeidsavtalens formuleringer vedrørende ferie gjøres tydeligere. På generelt grunnlag kan det være å anbefale at detaljerte regler om avvikling av ferie som går utover ferielovens bestemmelser, inntas i virksomhetens personalhåndbok fremfor at det reguleres i arbeidsavtalen. På denne måten kan man kombinere regler og forklaringer i et felles dokument, uten å måtte tvinge dette inn i en kort bestemmelse i en arbeidsavtale som skaper uklarhet.

I formuleringen du viser til henvises det til at den ansatte har krav på ferie etter ferielovens bestemmelser. Etter ferieloven har arbeidstaker rett på 25 virkedager ferie. Lørdager regnes med, slik at én uke regnes som 6 dager. Den ansatte har etter ferieloven dermed rett til 4 uker og 1 dag ferie. Formuleringen du viser til vil dermed utfylt med ferielovens regler tolkes til at den ansatte har rett på 25 virkedager ferie (4 uker og 1 dag), i tillegg til fri på nevnte de nevnte dagene.

Det står i formuleringen at den ansatte har krav på fri i forbindelse med og i mellom flere spesifikt nevnte helligdager. Det fremgår ikke om de ansatte skal gis fri med eller uten lønn i dagene det gis fri ut over ferielovens bestemmelser. Om det er fri med eller uten lønn bør fremgå av avtalen.

Dersom den ansatte blir syk på en av de nevnte dagene der det er gitt fri, f. eks på julaften, vil det bero på en tolkning av arbeidsavtalen om den ansatte har rett til nye feriedager. Arbeidsavtalen vil her oppstille en rett til fri på spesifikt angitte dager, utover det den ansatte har krav på etter ferieloven. En naturlig språklig forståelse av formuleringen tilsier ikke at den ansatte uten videre har rett på fri andre dager enn de som er spesifikt nevnt.

Du spør hvordan det vil stille seg dersom en ansatt blir pålagt å jobbe f. eks mellom jul og nyttår. Dette vil igjen bero på en tolkning av avtalen, utfylt med eventuelt relevante rettsregler. Hvis den ansatte har rett til fri disse dagene, men likevel pålegges å jobbe, vil dette kunne innebære et brudd på avtalen som ville kunne gi rett til kompensasjon. For å unngå tvil, bør dere foreslå at det tas inn i arbeidsavtalen/personalhåndboken hvordan slike situasjoner skal løses, for eksempel om det skal gis rett til nye feriedager og/eller ekstra betalt.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS