Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan arbeidsgiver bestemme at jeg skal holde meg hjemme i oppsigelseperioden?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har hatt en del konflikter med arbeidsgiver de fire årene jeg har jobbet i virksomheten, noe som har resultert i to skriftlige advarsler og nå en oppsigelse. Jeg har bestemt meg for å ikke bestride oppsigelsen fordi jeg egentlig lenge har tenkt at jeg vil finne meg noe nytt å gjøre. Det jeg imidlertid reagerer på, er at arbeidsgiver har sagt at jeg like gjerne kan holde meg hjemme i oppsigelsestiden og ikke komme på jobb. De har sagt at jeg vil få lønn. Kan arbeidsgiver bestemme dette?

Svar: Det klare utgangspunktet er at arbeidstaker både har rett til å motta lønn, og til å utføre arbeid i oppsigelsestiden. Arbeidsgiver kan altså ikke bestemme at du ikke skal møte på jobb mot betaling av lønn. Dette gjelder uavhengig av om det er arbeidstaker som selv har sagt opp sin stilling eller om det er arbeidsgiver som har gått til oppsigelse.

Det finnes saker fra rettspraksis der arbeidsgiver har utestengt arbeidstaker i oppsigelsestiden, og fått rettens medhold i at den ansatte ikke hadde rett til å utføre arbeid i oppsigelsestiden. Dette dreier seg imidlertid om helt spesielle tilfeller, der det ofte har vært stor risiko for virksomheten å ha den ansatte på jobb. Etter hva jeg forstår er ikke dette tilfellet i din sak. Dersom du imidlertid kan tenke deg å være fritatt for arbeidsplikt i oppsigelsestiden, er det ingenting i veien for at du kan avtale med arbeidsgiver at du ikke skal jobbe i oppsigelsestiden, men dette er altså ikke noe arbeidsgiver kan bestemme ensidig.

SBDL v/advokatfullmektig Ingeborg Kristine Lind

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS