Arbeidsliv

Kan arbeidsgiver redusere min stilling for å ansette en ny?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Hei! I forbindelse med nedskjæringer på jobben har jeg blitt informert om at min stilling vil bli redusert fra 80% til 60%. Arbeidsgiver vil samtidig opprette en ny 11% stilling slik at det blir fem ansatte i stedet for fire. Begrunnelsen for endringen er et behov for en ekstra ansatt som kan jobbe ved ferier og sykdom. Nedskjæringen skyldes dårlig omsetning. Kan arbeidsgiver virkelig redusere min stilling for å ansette en ny?

Svar: Din arbeidsgiver kan ikke si deg opp i hele eller deler av stillingen med mindre det er saklig begrunnet i henhold til arbeidsmiljøloven §15-7. Dersom oppsigelsen skyldes driftsinnskrenkninger eller rasjonaliseringstiltak, slik som er tilfellet ved nedskjæringer, er oppsigelsen ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby deg.

Dette innebærer at din arbeidsgiver ikke har saklig grunn til å si deg opp i 20% av stillingen din dersom det finnes passende arbeid tilsvarende 11% stilling. I et slikt tilfelle vil det kun foreligge saklig grunnlag for en oppsigelse knyttet til en stillingsandel på 9%.

Som deltidsansatt vil du i tillegg ha fortrinnsrett til utvidet stilling, fremfor at arbeidsgiver foretar en nyansettelse i virksomheten i henhold til arbeidsmiljøloven §14-3. Dette forutsetter at du er kvalifisert for stillingen og det ikke vil innebære vesentlig ulempe for arbeidsgiver å utvide din stilling. Det forhold at det er praktisk for din arbeidsgiver å ansette fem fremfor fire i forhold til ferieavvikling og sykdom er ikke en slik vesentlig ulempe.

Oppsummert kan jeg ikke se at arbeidsgiver har grunnlag for å si opp 20% av din stilling og deretter ansette en ny arbeidstaker i 11% stilling. I en slik situasjon foreligger det eventuelt kun grunnlag for en oppsigelse av 9% av din stilling. Alternativt kan du hevde fortrinnsrett til den nye stillingen, slik at resultatet blir at din stilling først reduseres til 60% i en oppsigelse og deretter utvides til 71 % stilling ved bruk av fortrinnsrett.

SBDL v/advokatfullmektig Benedicte Hille

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS