Arbeidsliv

Lavt utdannede overrepresentert blant uføre

To av ti med lav utdanning er uføretrygdet.

Publisert Sist oppdatert

Opp mot ti prosent av alle i arbeidsfør alder, mellom 18 og 67 år, var uføretrygdet i 2016. Andelen er dobbelt så høy blant dem med lav utdanning, melder Statistisk sentralbyrå.

Forskjellen mellom utdanningsgrupper markerer seg i statistikken. Blant de høyest utdannede var kun 3,9 prosent i alderen 18-67 år uføre i 2016. Andelen var 10,2 prosent blant dem som bare har fullført videregående utdanning.

Uføretrygdede etter kjønn og utdanning:

 

(Kilde SSB)

Blant dem som hoppet av utdanningsløpet etter grunnskolen, er andelen 19,4 prosent. SSB mener noe av grunnen til overrepresentasjonen kan skyldes at personer med svekket helse kan ha vanskeligheter med å gjennomføre utdanning, men legger til at tallene viser at høyere utdanning minsker faren for å bli uføretrygdet.

Kvinner er i større grad representert i uføre-statistikken enn menn. I alt var 11,6 prosent av alle kvinner i alderen 18-67 år uføretrygdet, mens andelen for menn i samme aldersgruppe var 7,9 prosent.

Blant de yngste er menn noe ofte uføre enn kvinner, men fra 30-årsalderen er kvinner langt oftere uføre enn menn. Det gjelder for alle utdanningsgrupper at kvinner oftere er uføretrygdet.

Powered by Labrador CMS