Arbeidsliv

Fellesforbundets leder Jørn Eggum (t.h.) snudde og sa ja til samordnet oppgjør og fikk skryt av Handel og Kontorleder Trine Lise Sundnes (t.v.) for det under representantskapsmøtet i LO i Folkets Hus tirsdag.

LO-familien varsler samlet kamp mot postkasseselskaper og for bedre pensjon

Publisert Sist oppdatert

LO truer for første gang på ti år med storstreik i privat sektor for å få gjennom bedre pensjon, høyere lønn og krav knyttet til kost, losji og reise.

– I dette oppgjøret skal hele LO stå samlet – en for alle, alle for en, fastslo LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til rungende applaus, da representantskapsmøtet tirsdag vedtok å gå for et samordnet oppgjør for første gang på ti år.

Det innebærer at brorparten av medlemsmassen i LO-NHO-området, nærmere 200.000 medlemmer, potensielt kan tas ut i streik dersom det blir brudd i de kommende forhandlingene.

– Dette bør være et kraftig signal til arbeidsgiversiden om å få til løsninger, fastslår Gabrielsen overfor NTB.

Sist gang det var storstreik i privat sektor, i 2000, ble totalt 93.000 medlemmer tatt ut i en streik som varte i seks dager.

Fellesforbundet snudde

Gabrielsen sier hovedkravene til LO er av en slik karakter at det var nødvendig med et samordnet oppgjør i år. Organisasjonen krever at hullene i dagens AFP-ordning tettes, samt tilleggsordninger for sliterne og de som ikke klarer å stå i jobb lenger enn til 62 år. På toppen kommer krav om pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra 13 år. LOkrever videre en reallønnsøkning for alle, samt krav som sikrer at arbeidsgiver dekker merutgifter til kost, losji og reise for arbeidstakere som sendes på oppdrag.

At LO skulle landet på et samordnet oppgjør var ikke opplagt. Det mektige Fellesforbundet vedtok tidligere i vinter at de ønsket et forbundsvist oppgjør for å kjempe fram sin hovedsak – krav knyttet til reise, kost og losji.

Forbundsleder Jørn Eggum var tydelig på at den eneste grunnen til at han nå har snudd, er forsikringene han har fått fra LO-ledelsen og sekretariatet om at disse kravene skal løses i årets oppgjør – og at alle forbundene er innstilt på å gå til streik for å få det gjennom.

Eggums snuoperasjon ble hyllet av de andre forbundslederne som har kjempet for et samordnet oppgjør, med Handel og Kontorleder Trine Lise Sundnes i spissen.

– La det ikke være noe tvil: Vi i HK skal stå skulder ved skulder med Fellesforbundet helt til du får det du vil ha i reise, kost og losji, Jørn, det er vår hilsen til Majorstua, sa Sundnes, med henvisning til adressen til motparten NHO.

– Jeg lover deg, Jørn, om det så bare er den saken deres om kost og losji, som står igjen, så skal vi ta den fighten alle sammen helt til vi har vunnet, om vi så skal sulte dem ut og stoppe matforsyningen, fulgte forbundsleder i Nærings- og nytelsesarbeiderforbundet, Jan-Egil Pedersen, ildfullt opp.

-Rammer norske arbeidstakere

Eggum sier kampen om kost, reise og losji handler om et anstendig arbeidsliv.

– Helt siden verftsoverenskomstens fødsel i 1907 har det vært en selvfølgelig at arbeidsgiver dekker merkostnadene og ulemper ved å bli sendt bort for å jobbe. I dag er ikke det en selvfølge. Dessverre opplever vi altfor ofte at arbeidstakere ansettes i det som i rene postkassebedrifter, etablert på et arbeidssted, slik at det ikke blir dekket reise, kost og losji og heller ikke gitt bortetillegg, utgiftene veltes over på de ansatte. Tidligere var dette noe som mest gjaldt arbeidstakere fra Øst-Europa, men nå ser vi at rammes det stadig flere norske arbeidstakere, sa Eggum.

Ifølge Eggum utgjør praksisen også en urettmessig konkurransevridning som rammer seriøse bedrifter og lokalt arbeidsliv.

– Tidenes tøffeste oppgjør

Økt kjøpekraft og en reallønnsøkning for alle er et annet viktig krav fra LO. Gabrielsen peker på at arbeidstakerne de siste årene har fått en stadig mindre andel av verdiskapningen i arbeidslivet, og at denne utviklingen nå må snu. Han fremholdt at små lønnsforskjeller er bra for samfunnet og vil gi vekst i økonomien.

Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor kaller det kommende oppgjøret «kanskje tidenes tøffeste», og manet til mot, is i magen og samhold.

Lønnsoppgjøret starter 12. mars, da arbeidstakerorganisasjonene formelt skal overlevere sine krav til motparten.

LOs hovedkrav i årets hovedoppgjør

  • Hullene i Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor må tettes slik at arbeidstakere ikke faller ut av ordningen på grunn av for eksempel jobbytte, nedbemanning og omorganisering.

  • AFP må videreføres som avtalefestet ordning.

  • Det må innføres et eget kompensasjonstillegg for å sikre sliterne som ikke har helse til å jobbe lenge og på den måten kompensere for levealdersjusteringen, samt et eget tillegg for slitere ved tidligavgang.

  • Tjenestepensjonen må endres slik at det blir pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra 13 år.

  • Industrioverenskomsten må endres slik at arbeidsgivere må dekke merutgifter til reise, kost og losji for ansatte som sendes på oppdrag.

  • Økt kjøpekraft til alle. Kravene til lønn skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn samt sikre garantiordningene.

(Kilde: LOs tariffpolitiske uttalelse)

Powered by Labrador CMS