Arbeidsliv

LO på forbundsjakt

LO unngikk full stans i medlemsutviklingen ved å sluke et helt forbund i fjor. Det ga mersmak.

Publisert Sist oppdatert

Medlemsveksten i det organiserte arbeidslivet er fortsatt skral, ifølge tall Dagens Perspektiv har hentet inn fra de store hovedorganisasjonene.

Kolossen LO kunne vise til en årsvekst på 0,9 prosent i løpet av 2017 – svakest av de fire store. Av økningen, 8483 i tallet, var 3379, eller 44,5 prosent, ikke yrkesaktive. 1280 av disse var studenter.

– Det vil være et viktig, men krevende, arbeid å sørge for en god og tilfredsstillende medlemsutvikling i årene som kommer, sier LO-sekretær Terje Olsson.

For å få til det har landets største arbeidstakerorganisasjon identifisert tre satsingsområder: bransjene der organisasjonsgraden er lavest, fremtidens arbeidstakergrupper og evne å tilpasse seg et arbeidsliv i endring.

– Blant annet har vi nå et prosjekt som retter seg spesifikt mot servicebransjen hvor vi ser at vi lykkes med god og målrettet rekruttering av medlemmer og innføring av tariffavtaler, sier Olsson.

Årsaken til at LO klarte å vokse som de gjorde i 2017, var overtakelsen av Norsk Sjøoffisersforbund, som ved utgangen av året hadde 7047 medlemmer. 4630 av disse var fullt betalende.

Forbundet har lenge hatt et samarbeid med hovedorganisasjonen, men ble formelt tilknyttet LO i 2017. Overtakelsen gikk så smertefritt at LO nå ser etter flere potensielle forbund - uavhengig om de er frittstående eller medlemmer i konkurrerende organisasjoner - som kan tenke seg å melde overgang til dem.

– Det er et mål for oss at flere forbund skal se på LO som den foretrukne hovedorganisasjonen å være medlem i – og vi ser at vi er attraktive for nye medlemsforbund, enten de har vært frittstående eller medlem i andre hovedorganisasjoner, bekrefter Olsson.

Må bevare medlemmer

Ifølge de oppdaterte medlemstallene er kun 64 prosent av LOs medlemsmasse yrkesaktive. Til sammenligning er andelen yrkesaktive medlemmer i Unio 72 prosent.

– Medlemmer som ikke er i arbeid består av flere grupper. Det er pensjonister, arbeidsledige som har beholdt medlemskap og studenter og elever. Alle disse gruppene har verdi for LO. Pensjonistene våre har en selvsagt plass i vår organisasjon, og ønsker å fortsette som medlemmer i LO-fellesskapet også etter at de har trådt ut av arbeidslivet. Arbeidstakere mellom jobber vil oftest beholde medlemskapet inn i ny jobb, og en stor andel av de som blir organisert mens de er elever og studenter vil fortsette å være organisert etter at de begynner i jobb, sier Olsson.

Han forteller at over 80 % av LOs medlemmer betaler en eller annen form for kontingent.

– Noe av grunnen til vår andel yrkesaktive er nok sammensatt. De yrker hvor LOs forbund tradisjonelt har stått sterkt er i en stor omstillingsprosess, og bærer preg av oljeprisnedgangen vi har vært vitne til de siste årene. Vår utfordring, som vi deler med flere, er å verve flere medlemmer. Særlig i servicebransjen, som er svakt organisert, og hvor det er mange unge, deltid og midlertidighet.

Han er likevel ikke bekymret for rekrutteringen, og nekter å være med på at den er svak. Han viser til at organisasjonen øker medlemstallet fra år til år, og at de hadde en medlemsvekst på 3,10 prosent i kongressperioden 2013-2017.

– LO rekrutterer godt. (...) Den store utfordringen vår er gode systemer som sørger for bevaring av medlemmer. Dette vil være en viktig oppgave fremover, sier han.

Powered by Labrador CMS