Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må egenmelding gis skriftlig?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg var borte fra jobb på fredag, og sa ifra om dette ved å ringe inn til jobb fredag morgen, der jeg kom i kontakt med en kollega, som skulle videreformidle beskjeden til min leder. Da jeg kom på jobb på mandag, fikk jeg imidlertid beskjed av lederen min om at egenmelding må gis per SMS til leder, i tillegg til at jeg ringer inn. Lederen min sier at fordi jeg ikke sendte SMS, så får jeg ikke sykepenger. Jeg kjenner ikke til at det foreligger skriftlige retningslinjer om dette på jobben. Får jeg ikke sykepenger nå?

Konsulent

Svar: For å ha rett til sykepenger fra arbeidsgiveren kreves det at du gir arbeidsgiver beskjed om din arbeidsuførhet, senest innen arbeidsdagens slutt. Det gjelder både dersom du skal bruke egenmelding og ved sykmelding. Det stilles ingen krav til hvordan beskjeden skal gis for å få rett til sykepenger fra arbeidsgiver, herunder er det ikke krav om skriftlighet. Det vil også være tilstrekkelig å gi beskjed til en kollega som skal videreformidle meldingen. Etter hva jeg forstår har du gitt arbeidsgiver beskjed, men arbeidsgiver mener du måtte gjøre dette skriftlig per SMS samme dag for å ha rett til sykepenger. Folketrygdloven stiller ikke et slikt krav. Arbeidsgiveren kan imidlertid kreve at du skriftlig bekrefter en muntlig egenmelding når du er tilbake på jobb.

Mange arbeidsgivere har retningslinjer for hvem som skal kontaktes og på hvilken måte beskjed om fravær skal overleveres (per telefon eller SMS, osv.). Arbeidstaker som ikke følger slike retningslinjer kan anses for å bryte arbeidsgivers instrukser, og etter omstendighetene kan slike brudd oppfattes som illojalt av arbeidsgiver, særlig hvis arbeidstaker gjentatte ganger ikke følger overholder slike instrukser. Det kan derfor ikke utelukkes at det kan få konsekvenser for arbeidsforholdet til en arbeidstaker som ikke overholder arbeidsgivers instrukser for å gi beskjed om fravær.

Dersom arbeidsgiveren din nekter å utbetale deg sykepenger, kan du ta kontakt med NAV. NAV vil da vurdere om du har rett på sykepenger, og hvis de kommer til at det er tilfelle, kan de utbetale deg sykepenger direkte og søke refusjon hos arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan, dersom han er uenig i NAV sin vurdering, ta saken videre til en nemnd som heter Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS