Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Stadig flere kommer seg ut i arbeid, viser tall fra SSB.

Nedgangen i arbeidsledigheten bremser opp - heldigvis

20.000 flere i jobb på et knapt år.

Publisert Sist oppdatert

Det seneste året har mange falt helt ut av arbeidsmarkedet, og dermed bidratt til at ledighetstallene har dalt uten at arbeidslivet har nytt godt av det. Nye tall viser at mange nå returnerer til arbeidsstyrken og færre faller utenfor, samtidig som flere kommer seg ut i jobb. Da er det kanskje ikke så farlig at fallet i ledigheten bremser.

Det var 111.000 arbeidsledige i oktober, justert for sesongvariasjoner. Det kommer frem i den seneste oversikten til SSB. Utviklingen var som ventet.

Tallet utgjorde fire prosent av arbeidsstyrken, og innebar et marginalt fall på 0,1 prosentpoeng fra den foregående tremånedersperioden. Med andre ord var drøyt 3000 færre personer uten arbeid mot slutten av 2017 enn i sommermånedene.

Det har vært knyttet bekymring til frafallet fra arbeidsstyrken, særlig det seneste året. Detaljene i de ferske SSB-tallene viser imidlertid at både arbeidsdeltakelsen og arbeidsstyrken tok seg opp med 4000 personer i oktober, og at dette var årsaken til den forsiktige nedgangen i ledigheten.

Dermed fortsetter den positive trenden i arbeidsmarkedet. De seneste 12 månedene har arbeidsledigheten gått ned med 21.000 personer, fra 4,8 prosent i oktober 2016 til 4,0 prosent i oktober året etter. Fra begynnelsen av 2017 til oktober har tallet på personer i arbeid økt med 20.000.

Deltakelsen øker

Den positive utviklingen i sysselsettingen er i tråd med beregninger gjort i nasjonalregnskapet, som i lengre tid har vist en oppgang i disse tallene.

Flere store meglerhus mener nå at arbeidsdeltakelsen har nådd bunnen, og vil utvikle seg positivt den kommende tiden.

– Ledigheten har lenge vært på en nedadgående trend, mens sysselsettingen har vært ganske flat. Nå viser sysselsettingen i AKU også tegn til å ta seg noe opp, sier seniorrådgiver Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar til tallene, først gjengitt av NTB.

Også Handelsbanken Capital Markets legger til grunn at sysselsettingen vil fortsette å «trende oppover» i takt med veksten i realøkonomien.

– Men vi tror også at arbeidsstyrken vil fortsette å trekke opp, som følge av økt yrkesdeltagelse, slik at den videre nedgangen i ledigheten bremser litt opp, skriver seniorøkonom Marius Honsholt Hov i dagens morgenrapport.

Han minner samtidig om desembertallene fra Nav om registrert ledighet, som nettopp viste at nedgangen i ledigheten hadde flatet ut.

– Vi føler oss rimelig trygge på at det konjunkturelle fallet i yrkesdeltagelsen er bak oss, og at det fremover kommer til å trekke noe oppover igjen. Isolert sett vil det gi sterkere vekst i arbeidsstyrken, noe som igjen vil dempe den videre nedgangen i ledigheten selv om sysselsettingsveksten holder seg oppe, skriver Hov.

Powered by Labrador CMS