Arbeidsliv

– Norge får på langt nær nok igjen for sin forpliktelse til gratis høyere utdanning

Norske universiteter gjør alt for lite for å forberede sine studenter på et stadig mer globalt marked, mener seniorredaktør i The Economist.

Publisert Sist oppdatert

Med høy uttelling på de internasjonale PISA-testene og i videregående utdanning, ligger alt godt til rette for at norsk høyere utdanning skal ligge i verdenstoppen.

Det er imidlertid ikke tilfelle. Ifølge en rekke oversikter skårer norske universiteter og høyskoler ikke mer enn gjennomsnittlig målt mot sine internasjonale konkurrenter.

– Uansett hvordan du ser på det, leverer norske universiteter ganske beskjedne resultater, sier seniorredaktør Anne McElvoy i det anerkjente magasinet The Economist under NHOs årskonferanse.

Hun viser til en UiB-studie av Jan Petter Myklebust fra 2014, finansiert av regjeringen. Den konkluderte med at slike rangeringer er «ubrukelige».

– Vi kjenner det trikset. Dette bør dere ta mer seriøst, sier McElvoy.

Hun mener Norge har en lang vei å gå for å få det beste ut av den store forpliktelsen det er å tilby gratis høyere utdanning.

– Norge får på langt nær nok igjen for sin forpliktelse til gratis høyere utdanning, sier McElvoy.

– Hvor er utviklingen som virkelig kommer til å drive norsk høyere utdanning i fremtiden? Jeg mener at for å gjøre seg bemerket i et stadig mer globalt marked, må tilbudet fra utdanningsinstitusjonene bestå av mer enn bare noen få spesialiteter.

Følg NHOs årskonferanse her:

Powered by Labrador CMS