Arbeidsliv

Personalsjef Tom Simonsen i Forsvaret vil åpne mer opp om rekrutteringsarbeidet til høyere militære stillinger.

«Oberstliste»-kriteriene gjøres mer tilgjengelige

Publisert Sist oppdatert

Internt i Forsvaret tar en rekke grupperinger til orde for å åpne opp rundt rekrutteringsprosessene til oberstnivå, og betingelsene som må innfris for å komme på den såkalte «oberstlisten».

Disse listene har, som Dagens Perspektiv har omtalt tidligere, eksistert lenge, men det finnes ingen offentlig informasjon om at de finnes, hvem som gjør vurderingene og på hvilket grunnlag de tas.

Nå lover Forsvaret å jobbe for å gjøre informasjon rundt prosessene mer tilgjengelige.

– Forsvarsstaben er enig i at informasjonen omkring kriterier for utvelgelse og om disse prosessene kan gjøres mer tilgjengelig. Det er vi nå i ferd med å gjøre ved å samle mer informasjon om gruppe 1-prosessen på Forsvarets intranett med henvisning til gjeldende regelverk, skriver HR-direktør Tom Simonsen i Forsvarsstaben.

Dette betyr imidlertid ikke at prosessene rundt seleksjon av kandidater for tilsetting på ledernivå har vært lukket, mener han.

– Både prosessene og kriteriene er beskrevet i tjenesteplaner for gruppe 1-offiserer tilhørende Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Det er forsvarsgrensjefene som er ansvarlige for disse prosessene og forvalter dette regelverket. Utnevning til oberst/kommandør og tilsetting i stilling på dette nivå skjer etter utlysning av ledige stillinger og søknad fra den enkelte som mener seg kvalifisert iht. stillingens krav. Et partssammensatt råd med arbeidsgiverrepresentanter og representanter fra arbeidstakerorganisasjonene behandler søkere etter gitte, og kjente kriterier, avgir sin innstillingen til forsvarssjefen – som deretter formelt beslutter, skriver Simonsen.

Han legger til at både mandat for forsvarssjefen råd, Forsvarsdepartementets instruks for personellforvaltning i sektoren og tjenesteplanene for gruppe 1-offiserer utgitt av grensjefene, er tilgjengelige i Forsvaret regelverksdatabase FOBID.

– Alle har tilgang til denne, og således er informasjonen tilgjengelig og prosessene åpne, mener Simonsen.

– Forsvarsstaben anser prosessene knyttet til seleksjon og tilsetting av ledere på dette nivået som redelig, grundig og åpen. Men, vi erkjenner at informasjonen som regulerer disse prosessene kan bli enda mer tilgjengelig, skriver han avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS