Arbeidsliv

– Det er en klar økonomisk gevinst for bedrifter å bruke mindre areal, og med opp- og nedskaleringsmuligheter blir risikoen redusert, siden det alltid kan være balanse mellom aktivitet og kostnad, sier Thomas Weeden, Norgessjef for International Workplace Group, som eier Regus og Spaces.

– Økonomisk, tidsbesparende og miljøvennlig

Spesielt i storbyene har konkurransen om å tilby de beste kontorfellesskapene tilspisset seg, og ifølge en ny undersøkelse har det en rekke positive ringvirkninger.

Publisert Sist oppdatert

Fleksible kontorløsninger blir mer og mer etterspurt, og det dukker stadig opp flere tilbydere. T41 og Fram i Bergen. Biz&Buzz i Stavanger. Technopolis, StartupLab, Mesh, WorkHouse og Thon Flex i hovedstaden, hvor konkurransen begynner å bli hard. I november åpner også den svenske kontorgiganten Epicenter sitt kontorfellesskap i Oslo, på hele 8.000 kvadratmeter. I tillegg har den amerikanske kontortilbyderen WeWork etablert seg i Sverige, og planlegger nå også å lansere i Norge.

Konkurransen tilspisser seg med nye aktører som møter en åpenbar etterspørsel. Men hvorfor har disse alternative kontorløsningene blitt så populære? Og hvilken effekt har de egentlig på livene våre?

For å svare på det har Regus, som blant annet tilbyr fleksible kontorløsninger i Oslo, Bergen og Stavanger, gjennomført en stor undersøkelse i 16 av landene hvor de har lokaler, blant annet i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. De finner at bruken av kontorfellesskap kan føre til store innsparinger både i penger, tid og for miljøet.

Fleksibilitet = penger

Bruken av kontorfellesskaper eller andre fleksible arbeidsplasser fører ifølge Regus sin studie til store økonomiske besparelser, kanskje så mye som 10.000 milliarder amerikanske dollar bare i de 16 landene de har studert. En del av denne besparelsen kommer naturlig nok i form av lavere kostnader forbundet med kontorlokaler, ettersom flere mennesker kan jobbe på et mindre areal i kontorfellesskapene og de fleksible løsningene.

– Disse løsningene gjør det også lettere for mindre bedrifter å skaffe seg kontor, uten å måtte binde opp store mengder kapital. Dessuten kan de enkelt skalere opp eller ned etter behov, slik de aldri betaler mer enn nødvendig, sier Thomas Weeden, Norgesleder for International Workplace Group, eier av både Regus og Spaces.

Med fleksible kontorløsninger kan folk jobbe nærmere der de bor

En annen del av gevinsten kommer av at folk jobber fleksibelt.

– Det handler om å gi folk forutsetninger for å være produktive. Industrien vår vokser på grunn av en økning i behovet for et profesjonelt arbeidssted når du trenger det, og der du er. Kontorfellesskapene tilrettelegger for at folk kan være produktive også de dagene de ikke har mulighet til å dra til kontoret sitt i virksomheten de jobber i, forklarer han.

Regus anslår at mellom åtte og 13 prosent av alt arbeid i de fleste industrialiserte land kommer til å skje i fleksible kontorløsninger innen 2030, noe som vil medføre en produktivitetsvekst. I en annen undersøkelse blant 18.000 deltakere fant de nemlig ut at 91 prosent er fornøyde med å jobbe fleksibelt, samt at de både var mindre syke og mer produktive.

– Arbeidslivet blir dessuten mer fleksibelt. Det er mer samarbeid mellom store og små bedrifter, og færre og færre virksomheter som er avhengige bare av seg selv. Fleksible kontorløsninger legger til rette for denne samhandlingen, sier Weeden.

– Kommer til å bli tatt for gitt innen 10 år

Weeden tror også at virksomheter som tilbyr fleksible kontorløsninger kan ha en fordel når de skal rekruttere, spesielt overfor de yngre arbeidstakerne.

– Den yngre generasjonen er ofte villig til å bytte lønn mot fleksibilitet, og stiller også ofte høyere krav til fysisk arbeidsmiljø. Dette gir dem personlige fordeler, men påvirker også bedriften i positiv retning, gjennom høyere trivsel og produktivitet.

Han tror tilgang til en fleksibel kontorplass kommer til å bli en vanligere del av en typisk «startpakke» når man starter i ny virksomhet.

– I dag blir det tatt for gitt at man får mobil og PC når man starter i ny jobb. Om 10 år ser jeg for meg at dette også inkluderer et adgangskort til et fleksibelt arbeidssted, sier han.

Unngå unødvendig pendling

Store kjeder som Spaces og WeWork har ofte mange ulike kontorfellesskaper i samme by, og kundene har stort sett tilgang til alle, noe som gjør at de kan benytte seg av det lokalet som passer best for dem. Det er positivt for pendlerne, ifølge undersøkelsen til Regus.

I de 16 landene Regus har studert, anslår de at fleksible arbeidsplasser kan spare folk for over 3,53 milliarder timer i året på grunn, siden man får anledning til å jobbe nærmere hjemmet. Oslo er et godt eksempel på en by hvor mange bor et stykke utenfor. 26.500 mennesker var pendlere fra Bærum til Oslo i 2017, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. 9.000 fra Lørenskog. 4.500 fra Drammen. 2.200 fra Fredrikstad. 1.300 fra Tønsberg.

– Det er snakk om et betydelig antall timer som går bort til pendling. Det er stressende å pendle så langt, og for mange er det også unødvendig, da de sannsynligvis ikke er så avhengige av det fysiske arbeidsstedet.

– Med fleksible kontorløsninger kan folk jobbe nærmere der de bor, og heller komme til hovedkontoret når det er behov for det. Da kommer man sine ansatte i møte, og hjelper dem med å få tidsbudsjettet til å gå opp. Det er en stor risiko for at de som ikke tilrettelegger for fleksibelt arbeid for sine ansatte, kommer til å miste arbeidskraft til dem som gjør det.

Miljøgevinster

Et siste punkt Regus-undersøkelsen peker på er de store miljøgevinstene som kan hentes gjennom økt bruk av fleksible arbeidssteder. Mindre pendling medfører et lavere utslipp fra transport, og i tillegg går plassbehovet ned, siden man deler på både lokaler, ressurser og utstyr. Kontortilbyderen anslår at 182 millioner tonn med CO2 kan spares inn bare i de 16 landene de holder til i.

– Det er en stor bruk og kast-kultur på kontorer i dag. Kontorer rives og bygges på nytt hver gang leietaker eller eier byttes. I tillegg er møteromutnyttelsen svært dårlig verden over. Urolig mye areal står ubrukt. Vi lager kontorløsninger og holder dem ved like over en lengre periode, og ved at folk deler på plassen slipper man at møterom og kontorer står ledige. Det er klart at da blir miljøtrykket mindre, sier Weeden.

Om undersøkelsen

Kontorkjeden Regus har sett på hvilke økonomiske, personlige og økonomiske gevinster kontorfellesskap kan føre til.

De har analysert effekten av fleksible kontorløsninger i 16 land: Autralia, Canada, Frankrike, Hongkong, India, Japan, Kina, Nederland, New Zealand, Polen, Singapore, Storbritannia, Sveits, Tyskland, USA og Østerrike.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS