Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

– Pasientlistene må ned og flere fastleger skal inn i ordningen

Helse- og omsorgsdepartementet og Legeforeningen har nå blitt enige om fastlegenes normaltariff.

Publisert Sist oppdatert

Det er enighet om at oppgavemengden for fastlegene har blitt for stor og at det må flere fastleger inn i ordningen, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Jeg er glad for at vi nå kan legge uenigheten mellom fastlegene og staten om normaltariffen bak oss, sier helseminister Bent Høie.

Partene har blitt enige om at oppgavemengden har blitt for stor, og at pasientlisten må ned.

– Skal vi få til det, trengs det flere fastleger. Regjeringen har nå forpliktet seg til en slik utvikling, og at nedgang i listelengde skal kompenseres økonomisk. Disse tiltakene vil bidra til at fastlegene får mer tid til pasientene, sier Høie.

Setter av 15,6 millioner til prøveprosjekt

Regjeringen og Legeforeningen nedsetter en arbeidsgruppe for å kartlegge omfanget av oppgaver som ikke tidligere er kompensert. Arbeidet skal ferdigstilles innen 1.3.2019. Dette er viktig for å beholde dagens fastleger og for å legge til rette for økt rekruttering.

– Regjeringen tar utfordringene i fastlegeordningen på alvor, og vi tar en rekke grep på kort og lang sikt for å forbedre fastlegeordningen. Vi har blant annet satt i gang en evaluering av ordningen og vi har reetablert trepartssamarbeidet slik at vi sammen kan drøfte utfordringer og løsninger, sier Høie.

Regjeringen setter også av 15,6 millioner kroner til prosjektet ALIS-Nord for å prøve ut modeller for utdanningsstillinger i allmennmedisin. ALIS-Nord er et samarbeid mellom kommuner i Finnmark, Troms og Nordland.

Prosjektet skal legge til rette for at leger skal kunne gjennomføre spesialisering i allmennmedisin ved at det etableres utdanningsstillinger både med fast lønn og i næringsdrift.

– Mange kommuner i Nord-Norge har over lang tid hatt utfordringer med rekruttering av fastleger. ALIS-Nord gir forutsigbar inntekt, god veiledning og en regulert arbeidstid. Dette er noe vi vet at yngre leger ønsker seg, og kan bidra til at flere unge velger å bli fastlege, sier Høie.

Powered by Labrador CMS