Arbeidsliv

Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Spår tøffere kamp om talentene

Arbeidsgivere i syv av ni bransjer i Norge regner med å ansette flere før nyttår, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Ansettelsesplanene til norske arbeidsgivere har steget jevnt de siste to årene, men avdempes til neste kvartal, ifølge arbeidsmarkedsbarometeret for fjerde kvartal fra ManpowerGroup.

Likevel viser det at flere arbeidsgivere planlegger å bemanne opp enn de som vil bemanne ned i årets siste kvartal. For årets tre siste måneder er bemanningsutsiktene i barometeret +5%, justert for sesongvariasjoner. Utsiktene er tre prosentpoeng svakere enn forrige kvartal, og uendret fra samme kvartal i fjor.

– Arbeidsgivere på utkikk etter nye talenter må forberede seg på hard konkurranse, sier Maalfrid Brath, administrerende direktør i ManpowerGroup Norge i en pressemelding.

Om undersøkelsen

ManpowerGroups sysselsettingsrapport for fjerde kvartal 2018 er basert på intervjuer med et representativt utvalg på 750 arbeidsgivere i Norge. Alle ble spurt: «I hvor stor grad forventer du at total sysselsetting i din bedrift kommer til å endre seg i løpet av de neste tre månedene, frem til utgangen av desember 2018, i forhold til det nåværende kvartalet?» Netto bemanningsutsikt er utregnet ved å ta andelen arbeidsgivere som forutsetter en økning i ansettelselser, trukket fra prosentandelen av arbeidsgivere som forventer en nedgang i ansettelser. Feilmarginen overstiger ikke +/- 3,6 prosent.

(Kilde: ManpowerGroup)

Blant arbeidsgiverne som har svart på undersøkelsen, planlegger nesten ni prosent å ansette flere, mens 84 prosent planlegger å beholde arbeidsstyrken som den er. Samtidig svarer arbeidsgivere i syv av ni næringer at de planlegger å øke bemanningsnivået i løpet av fjerde kvartal 2018. Hotell og bevertning, olje og gass, samt bank og finans er bransjer som utmerker seg med «tosifrede bemanningsutsikter», justert for sesongvariasjon, skriver ManpowerGroup i en pressemelding.

Utsiktene bedrer seg i tre bransjer sammenlignet med tredje kvartal 2018 og styrker seg i seks av ni bransjer sammenlignet med samme tid i fjor.

Kun seks prosent av arbeidsgivere planlegger å redusere bemanningen, kommer det frem av undersøkelsen.

– Vi ser at optimismen fortsetter blant arbeidsgivere i de fleste sektorer, sier Brath.

– Kravene til ferdigheter og kompetanse endrer seg raskt, og arbeidsgivere må tenke annerledes for å sikre de kandidatene de behøver. Arbeidsgivere må se forbi den kompetansen de trenger i dag, og heller finne kandidater med tilstøtende ferdigheter som kan videreutvikles. Ved å tilby opplæringsprogrammer og utviklingsmuligheter kan arbeidsgivere gjøre seg mer interessante, tror hun.

Optimisme i store bedrifter

Arbeidsgivere på tvers av alle størrelseskategorier planlegger å ansette flere i kvartal, viser undersøkelsen.

De mest optimistiske utsiktene finnes imidlertid i de store og mellomstore selskapene (100 til over 250 ansatte), der bemanningsutsiktene er +13%. De minste arbeidsgiverne (færre enn 50 ansatte) rapporterer de mest forsiktige utsiktene, på +5%.

Powered by Labrador CMS