Arbeidsliv

De streikende LO-medlemmene går tilbake til jobbene sine, etter at det tirsdag kveld ble enighet om lønnsoppgjøret.

Streiken i finansnæringen er over

Disse kravene ble innfridd.

Publisert Sist oppdatert

Streiken i finansnæringen er over etter at Finans Norge og LO i ettermiddag ble enige hos Riksmekleren.

– Finans Norge er fornøyd med at vi er blitt enige om en løsning, og at streiken blant LOs medlemmer i finansnæringen nå er over, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge i en pressemelding.

Riksmeklerens skisse til løsning anbefales av Finans Norge sitt forhandlingsutvalg, og skal endelig godkjennes i organisasjonens hovedstyre.

– Løsningen gir en ansvarlig økonomisk ramme, og Finans Norge fikk gjennomslag for prinsippet om at tariffavtalen fremdeles skal ligge på selskapsnivå. Dette var svært viktig for oss. I tillegg er partene enige om at rett til tariffavtale inntrer ved en organisasjonsprosent på 10 prosent. Finans Norge er svært fornøyd med at vi også med LO har tatt viktige skritt for å modernisere tariffavtalen, sier Opdal Kerr.

– Seier

LO skriver i en pressemelding at de avslutter streiken i finansnæringen etter å ha fått gjennomslag for de viktigste kravene.

– Selv om det så mørkt ut da Finansforbundet kom i mål, har vi fått til et resultat som er vesentlig bedre enn det vi ble tilbudt i meklingen, derfor avbryter vi nå streiken. Finans Norge kan ikke lenger nekte oss å tegne nye tariffavtaler, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO.

Hun viser til at LO fikk gjennomslag for det prinsipielle kravet knyttet til opprettelse av tariffavtale.

Resultatet av streiken er at LO nå kan kreve en tariffavtale når de organiserer minst 10 prosent av arbeidstakerne i enten hele bedriften, eller i en av bedriftens underenheter. I underavdelinger med færre enn 30 ansatte må det minimum være tre medlemmer for at de kan kreve en tariffavtale.

– Våre medlemmer har streiket for viktige prinsipper. Jeg er stolt over den innsatsen de har lagt ned. De har stått rakrygget i denne konflikten. Samtidig viser dette resultatet at det nyttet å streike, legger Følsvik til.

Tillegg ved tidligpensjon

Et av kravene var å sikre de ansatte i næringen som slutter å jobbe etter fylte 62, 63 eller 64 år, et tidligpensjonstillegg. Det har man nå fått.

Avtalen med Finans Norge innføres for årene 2019 til 2022. Det er ansatte som er født mellom 1955 og 1960 som nå får dette tillegget.

Ansatte som tjener under 581.298 kroner. (6 G), og som slutter å jobbe når de er 62, 63 eller 64 får dette tillegget på 15 prosent av 1 G. (I 2018 utgjør 1 G 96.883,- kroner.) De får altså et årlig tillegg på 14.532,- kroner fra det året de går av, fram til de er 72 år.

Øvrige resultater

LO har ellers fått det samme resultatet som Finansforbundet fikk etter meklingen med Finans Norge. Det innebærer blant annet at:

  • Det laveste lønnstrinnet på stigen heves fra 286 547,- kr. til 333 218,- kr.

  • Det ble gitt et tillegg til alle på 1 prosent, men minimum 4 000,- kr. per år, gjeldende fra 1. april 2018.

  • Lønnsregulativet i Sentralavtalen utvides med fire nye trinn øverst i lønnsstigen.

  • Lønnsveksten for ansatte i forhandlingsområdet skal være normgivende for ledere og øvrige grupper ansatte i bedriften.

  • Ansatte som er i foreldrepermisjon i minimum fem måneder skal gis minst ett lønnstrinn når de er tilbake fra permisjon.

  • Der det er lokale avtaler om at en halv månedslønn ekstra utbetales i desember, blir den nå fordelt over hele året. For de ansatte endringen gjelder, heves fastlønnen med 0,44 prosent fra 1. januar 2019.

  • AFP-vedtektene endres i tråd med øvrige tariffoppgjør i vår, og sikrer AFP-rettighetene for medarbeidere som blir langvarig syke eller er oppsagt grunnet bedriftens forhold.

  • Finansforbundet har forpliktet seg til å inngå i et arbeid med intensjon om å fjerne lønnsregulativet. Dette vil innebære et trinnløst fastlønnssystem med kun øvre og nedre grense for lønnen.

Powered by Labrador CMS