Arbeidsliv

Tips til jobbintervjuet

Slik kan du svare på spørsmålet «fortell litt om deg selv».

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet er enkelt, men det kan være vanskelig nok når du sitter der på et jobbintervju. Hva skal du fortelle om?

Karrierenettstedet The Muse tipser i en artikkel om hvordan du kan svare på hele 31 vanlige intervjuspørsmål. De starter med «fortell om deg selv»-spørsmålet, og minner om at dette ikke er en invitasjon til å fortelle hele livshistorien din. Men – dette er sannsynligvis din første og sannsynligvis beste sjanse til å fortelle arbeidsgiveren hvorfor du er rett person til jobben.

Nåtid-fortid-fremtid-oppskriften

Kathryn Minshew, leder for The Muse, gir råd om å bruke nåtid-fortid-fremtid-oppskriften når du skal svare. Du starter med å fortelle om nåsituasjonen, og fortsetter med å fortelle litt fra fortiden. Snakk litt om arbeidsoppgaver, erfaringer du har gjort deg og ferdigheter du har tilegnet deg. Avslutt så med å snakke om fremtiden. Fortell hvorfor du virkelig ønsker deg akkurat denne jobben.

Minshew utdyper med et eksempel. Hun forteller først om den lederposisjonen hun har nå, i hvilket firma. Hun passer i denne passasjen på å fortelle at det er hun som har ansvaret for å følge opp selskapets største kunde. Hun forteller videre at hun tidligere jobbet i et selskap der hun hadde ansvaret for tre nasjonale merkevarer. Hvorpå hun avslutter med å si at hun har likt de jobbene hun har hatt, men at hun nå håper å kunne fordype seg mer i et spesifikt område - hun er her helt konkret og nevner hvilket - og sier at det er derfor hun ønsker seg den jobben hun søker på nå.

Plukk det som er relevant

The Muse understreker, som de fleste andre som gir intervjutips, at det gjelder å konsentrere seg om de erfaringene og ferdighetene som er mest relevant for akkurat denne stillingen og akkurat dette selskapet.

De avslutter med å minne om at det ikke er farlig å «slappe av litt» underveis og fortelle noen små anekdoter. Den som gjennomfører intervjuet kjenner fra før av faktaene om deg fra CV og søknad, og vil som regel ønske å bli litt bedre kjent med deg som person.

Powered by Labrador CMS