Arbeidsliv

Unge sykepleiere vil ikke jobbe i eldreomsorgen

En av fire sykepleiere ønsker ikke å jobbe med eldre, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

I forskningsartikkelen «Should I stay or should I go? Nurses’ wishes to leave nursing homes and home nursing» som ble publisert i Journal of Nursing Management, utforskes det hvorfor så mange sykepleiere slutter i eldreomsorgen.

Bakgrunnen for studien er at helsesektoren, og spesielt eldreomsorgen, opplever problemer med rekrutteringen av sykepleiere.

4945 norske sykepleiere mellom 20 og 73 år har deltatt i undersøkelsen. 95 prosent av de spurte var kvinner. Funnene viser at det er spesielt yngre sykepleiere som ønsker å søke seg bort fra eldreomsorgen, sammenliknet med eldre sykepleiere.

Unngå å jobbe alene

Eldreomsorgen opplever at flere sykepleiere slutter i kommunale helsetjenester enn det sykehusene gjør. Flere sykepleiere ønsker å jobbe på sykehus i stedet for på sykehjem eller i hjemmetjenesten.

Det viser seg at det er de yngre sykepleierne som i størst grad utrykker ønske om å bytte jobb og oppgir dårlige arbeidsforhold som hovedårsak.

Studien konkluderer med at dårlige arbeidsforhold er en av hovedgrunnene til at sykepleiere ønsker å forlate eldreomsorgen, spesielt blant de yngre.

Løsningen for å tiltrekke seg flere sykepleiere og få dem til å bli værende, er ifølge forfatterne av studien Christopher Bratt og Heidi Gautun, å adressere arbeidsforholdene, spesielt for yngre sykepleiere og redusere tiden yngre sykepleierne jobber alene.

Fysisk og psykisk krevende

Sykepleierne som ønsket å forlate eldreomsorgen oppga krevende arbeidsoppgaver som fysisk og psykisk belastning som den viktigste faktoren på hvorfor de ønsket å slutte.

Tidligere forskning på sykepleiere som jobber på sykehus viser at yngre og mindre erfarne sykepleiere vil dra nytte av å ha et støtteapparat rundt seg for å takle stressende arbeidsforhold.

Et slikt støtteapparat kan være enda viktigere på sykehjem og i hjemmehjelpen hvor sykepleiere ofte jobber alene. Til og med ferske sykepleiere blir ofte overlatt til seg selv, uten støtte og veiledning fra eldre kollegaer. Dette gjør at yngre sykepleiere er mer utsatt for stressende arbeidsforhold.

Isolerte arbeidsforhold var også en faktor for både eldre og yngre sykepleiere i hjemmetjenesten, selv om yngre utrykte et sterkere ønske om å forlate jobben. Funnene understreker viktigheten av å vurdere arbeidsvilkårene for yngre sykepleiere i sykehjem spesielt, skriver artikkelforfatterne.

Erfaring fra sykehus

For å redusere kostnader, har helsemyndigheter i mange land satt i gang reformer som skal redusere tiden pasienter oppholder seg på sykehus og heller overføre ansvaret fra spesialisthelsetjenesten til kommunene.

Pasienter som fremdeles har behov for medisinsk behandling etter å ha blitt skrevet ut av sykehus, blir overført til sykehjemmene som i utgangspunktet har som oppgave å gi tradisjonell omsorg.

Dersom eldre sykepleiere tidligere har jobbet på sykehus, har de fått erfaring fra et høyt kompetent miljø og behandlet veldig syke pasienter under tilsyn av leger og annet eldre helsepersonell.

De vil da være bedre forberedt på rollen i kommunehelsesektoren hvor man tillegges mer ansvar og kan behandle pasienter som kommer direkte fra sykehus og som har behov for medisinsk behandling.

Sykepleiermangel

Denne uken publiserte Nav en bedriftsundersøkelse som viser at Norge mangler 5900 sykepleiere og spesialsykepleiere. Det er en kraftig økning fra 2017 da det manglet 4000 sykepleiere.

– Vi er inne i en varslet krise. En krise politikerne burde sett komme. Vi mangler helt konkrete tiltak for å gjøre noe med denne krisen. Nå er det viktig at politikere og arbeidsgivere tar grep, sier forbundsleder Eli Gunhild By på Norsk Sykepleierforbundets nettsider.

Sykepleiermangelen kan gå utover pasientsikkerheten mener By.

– Når det ikke er nok sykepleiere på jobb, kan det blant annet føre til feilmedisinering, infeksjoner og at pasienter ikke blir ivaretatt etter behov.

Powered by Labrador CMS