Arbeidsliv

Helsedirektoratet vil åpne for å kunne stille spørsmål om vaksinasjonsholdninger og -historikk når folk skal jobbe i nær kontakt med pasienter.

Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet

Helsedirektoratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomført barnevaksinasjonsprogrammet og om de er villige til å ta årlig influensavaksine.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålene om vaksinasjonshistorikk og innstilling til vaksinering vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge Fagbladet Journalen. Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man være innstilt på at det kan få konsekvenser.

– Arbeidsgiver må gjøre individuelle risikovurderinger og vurdere forsvarligheten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil være ett moment man vurderer i en ansettelsesprosess. Og det kan få konsekvenser for en ansettelse, eventuelt føre til omplassering, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, særlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospitalet ønsker lignende krav i Norge.

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbeiderne seg mot sesonginfluensa, mens det året før var enda lavere andel, bare 16-17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbeidere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter.

Powered by Labrador CMS