Arbeidsliv

Leder for FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation i Danmark, Lizette Risgaard.

1,4 millioner fagorganiserte samler seg i Danmark

Fra 1. januar ble dansk LO lagt ned, og opp av asken stiger FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet kommer etter at danske LO, Skandinavias eldste hovedorganisasjon, slår seg sammen med hovedorganisasjonen FTF, som hovedsakelig har organisert utdanningsgruppene i dansk offentlig sektor.

FTF tilsvarer omtrent Unio i Norge, og organisererer blant annet lærere, sykepleiere og politifolk. FTF bidrar med 450.000 medlemmer til den nye hovedorganisasjonen.

FH vokser seg dermed opp i nærmere 1,4 millioner medlemmer fra 79 ulike medlemsorganisasjoner som dekker alle områder i privat og offentlig sektor.

Da spørsmålet om den danske sammenslåingen ble diskutert i fjor, mente leder av FTFs norske søsterforbund Unio, Ragnhild Lied, at noe slikt aldri kunne skjedd i Norge.

– Det er en strukturell og politisk dreining vi ser i Danmark som bryter med uavhengighetsprinsippet vi har, uttalte Lied.

Akademikere på egne bein

De som ikke blir med i den nye organisasjonen er akademikerne. De seiler videre på egen kjøl under navnet AC, Akademikernes Centralorganisation.

Akkurat som Akademikerne i Norge opplever AC sterk vekst i Danmark, mens både LO og FTF har mistet medlemmer de senere årene, noe som nok har vært en av årsakene til at de har funnet sammen under den nye fanen Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Formand Risgaard

Lederen for den nye hovedorganisasjonen i Danmark – eller «formand», som det fortsatt heter i Danmark – er tidligere LO-leder Lizette Risgaard. Hun skriver i en bloggpost at «FH representerer hele paletten av lønnsmottagere, som holder Danmark i gang på våre offentlige og private arbeidsplasser».

Og nye FHs største utfordring, ligner ikke så rent lite på hva norske LO også mener det er viktig å kjempe mot:

«En av de første store dagsordener, vi kaster oss over i FH, er kampen mot ulikhet. For ulikheten har vokst i Danmark. Avstandene mellom oss er blitt større – i kroner og ører, i kilometer og i forståelse for hverandre», skriver Risgaard.

Powered by Labrador CMS