Arbeidsliv

Likevel er det forskjeller: noen takler støyt helt greit, mens andre sliter med å konsentrere seg i åpne landskap.

Åpne kontorlandskap er helt på bærtur

Britiske forskere har funnet ut at absolutt alle løser arbeidsoppgaver bedre i stillhet. Dette gjelder også for de som insisterer på at de trenger lyd rundt seg for å fungere.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagsavisen som omtaler den britiske forskningsartikkelen «The Effect of Background Music and Noise on the Cognitive Test Performance of Introverts and Extraverts»

Avisen oppsummerer med at den moderne trenden med åpne kontorlandskap, der folk sitter stuet sammen pult mot pult og hører alt alle holder på med, er helt på bærtur.

Likevel er det forskjeller: noen takler støyt helt greit, mens andre sliter med å konsentrere seg i åpne landskap.

Forskere ved University College London og University of London testet i 2011 118 videregåendeelever. Elevene fylte først ut et spørreskjema som viste hvor introverte eller ekstroverte de var.

Resultatet var at både de introverte og ekstroverte elevene fikk bedre resultater på oppgavene de måtte løse når det var stille i rommet. Men de introverte var mest negativt påvirket av bråket eller musikken.

Derfor mener forskerne at noen tåler åpne kontorlandskap bedre enn andre. De som er nevrotiske og har lav impulskontroll sliter mest med bråkete kollegaer.

Områder for konsentrasjon

Det finnes også de som mener problemene med åpne landskap er til å leve med.

Henrik Carstens ved Totalreform er lei av den store debatten om «cellekontor versus åpne kontorlandskap». Det er en debatt som ikke har noe for seg, sier han.

– Det viktigste argumentet folk har for at de ønsker å jobbe på cellekontor, er for å konsentrere seg. Da må det jo være rom eller områder for konsentrasjon som er avgjørende, ikke om de sitter på et cellekontor eller ikke.

Powered by Labrador CMS