Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Arbeidere kan «kle på seg» mer kunnskap og muskelkraft

Prosjektet HuMan gjør det mulig for industriarbeidere å kle på seg ekstra muskler, supersyn og ny kunnskap – og sensorer som merker om du jobber for hardt.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsnettstedet Gemini.no omtalte nylig EU-prosjektet HuMan som jobber med løsninger som gjør at arbeidere kan «kle på seg» både kunnskap og muskelkraft, for å nevne noe.

Forskningsprosjektet har fått 4 millioner euro gjennom Horizon 2020 og skal blant annet kjøre caser på spanske flyfabrikken Airbus og italienske Comau.

Målet med prosjektet er at kombinasjonen maskinlæring og supersyn, såkalt «agumented reality», skal sammen med robotteknologi gjøre europeiske bedrifter rustet til å konkurrere med lavkostprodusenter som Kina og India.

Hard konkurranse

Europeiske produksjonsbedrifter står for omtrent 22 prosent av BNP i EU, og disse gir jobb til 34 millioner mennesker i 230 0000 bedrifter.

Men bedriftene er utsatt for hard konkurranse.

– Det betyr at arbeiderne både må ha kunnskap og være fleksible for at bedriftene skal klare seg i et globalt marked, sier prosjektleder og forsker i SINTEF, Geir K. Hanssen til Gemini.

Målet med hele prosjektet HuMan har vært å øke både arbeidernes kunnskap og fysiske kapasitet i ulike prosesser, blant annet gjennom å ta i bruk robotteknologi.

En av de nye teknologiene er EXO-skjelett. Dette er en avansert drakt som brukerne kan kle på seg for å få ekstra krefter, og ikke minst jobbe sikrere.

Noen av resultatene i prosjektet er en robotarm som nå brukes i produksjonsfabrikken til Airbus, og en beinforsterker som testes ut av den spanske møbelprodusenten Royo.

Så langt har prosjektet også levert løsninger som kan gi arbeiderne støtte til å finne riktige komponenter eller verktøy i store og uoversiktlige produksjonslokaler ved hjelp av virtual reality-teknologi.

Det er også utviklet et analyse-system som kan brukes til å forbedre produksjonsprosessen. Verktøyet har fått navnet SII, som står for «Shopfloor Insight Intelligence».

Powered by Labrador CMS