Arbeidsliv

Arbeidsgruppe: Permitteringer må tilpasses konjunkturene

Publisert Sist oppdatert

Det er viktig å ha en permitteringsordning som er enkel å administrere og som raskt kan tilpasses ulike konjunktursituasjoner.

Det skriver en arbeidsgruppe som har hatt i oppdrag å se på den norske permitteringsordningen.

«Historien viser også at kriser i økonomien er ulike. Det tilsier at vi bør ha et fleksibelt regelverk,» heter det i rapporten.

Den partssammensatte arbeidsgruppen har bestått av deltakere fra hovedorganisasjonene i arbeidslivet, og har blitt ledet av arbeids- og sosialdepartementet.

Gruppen har vurdert ulike modeller for arbeidsgiverbetalingen i permitteringsordningen. De har også drøftet hvordan eventuell lovfesting av rett til drøfting og varsling ved permittering kan gjennomføres.

Noen punkter fra rapporten:

  • KOMPETANSE. Permitteringsmuligheten gir bedrifter anledning til å beholde viktig kompetanse og bidrar til å fremme bruk av faste ansettelser.

  • LØNNSPLIKT. Bedriftene bør ha en periode med lønnsplikt i begynnelsen av permitterings­perioden.

  • SENERE ANSVAR. Lange permitteringer er uheldig både for den enkelte og for samfunnets bruk av arbeidskraften, og disse kan motvirkes ved at deler av bedriftenes finansieringsansvar kommer senere i permitteringsforløpet.

  • FLEKSIBILITET. Gruppen har diskutert mulige modeller for arbeidsgiverbetaling, men ikke konkludert med at én modell bør gjelde. Gruppen mener det er viktigere å ha en permitteringsordning som er administrativ enkel og som raskt kan tilpasses ulike konjunktursituasjoner.

Powered by Labrador CMS