Arbeidsliv

Forskjellen mellom kjønnene er dramatisk selv for de som velger å bli gründere. DNB slår fast at «Jo mer vekstorientert en gründervirksomhet er, jo lavere er kvinneandelen».

Dobbelt så mange menn som kvinner med gründerambisjoner

En fersk analyse viser at 6 prosent av befolkningen går med en drøm om å starte egen bedrift. Av disse er 37 prosent kvinner og 63 prosent menn.

Publisert Sist oppdatert

Finansavisen skriver mandag om en undersøkelse om nordmenn og gründerskap for DNB som konkluderer med at kvinner og gründervirksomhet ikke går hånd i hånd.

Rapporten «Hvem eier verden? Tilstandsrapport, økonomisk likestilling i 2019» viser at 9 prosent av den norske befolkningen planlegger eller har allerede startet egen bedrift. Av disse er 29 prosent kvinner og 71 prosent menn.

– Vi har funnet oppsiktsvekkende fakta om forskjeller i Norge der vi presumptivt har en oppfatning om at det er mer likestilling enn det faktum viser, sier leder for teknologi og digitale kanaler i DNB, Kjersti Høklingen til avisen.

Få unge etablerer AS

DNB peker på at de ser en fallende tendens i kvinneandelen blant de yngste som etablerer AS.

Kvinner utgjør bare 16 prosent av daglige ledere i aksjeselskaper og at kvinner oppretter kun 20 prosent av alle norske aksjeselskaper.

Forskjellen mellom kjønnene er dramatisk selv for de som velger å bli gründere. DNB slår fast at «Jo mer vekstorientert en gründervirksomhet er, jo lavere er kvinneandelen».

For kvinneandelen blant gründere som inngår i porteføljen til venture- og såkornfond utgjør bare 4 prosent. Selv for gründere i selskaper som lever godt og vokser er utgjør kvinnene kun én av ti.

Sjokktall i reklamefilm

DNB har brukt undersøkelsen som bakgrunn for en ny kampanjefilm som handler om gründerne og næringslivet, skriver Kampanje.no.

Noen av de mest sjokkerende tallene i rapporten kan oppsummeres slik, ifølge markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde:

  • 96 prosent av alle tech-selskap startes av menn.

  • 84 prosent av alle bedriftsledere er menn.

  • 80 prosent av alle aksjeselskap startes av menn.

  • Bare 2 prosent av risikokapitalen går til selskap gründet av kun kvinner.

– Norge er et av verdens mest likestilte land, men i ledende roller i næringslivet generelt og gründerskap spesielt, deltar kvinner på langt nær i like stor grad som menn. Det vil vi gjøre noe med, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for Corporate Banking i DNB til DNB Nyheter.

Powered by Labrador CMS